Stiri Ultima Ora!

Iranul asigură Irakul de respectul deplin al suveranităţii sale

Iranul a dat asigurări miercuri într-o scrisoare adresată Organizaţiei Naţiunilor Unite de “respectul său deplin” pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Irakului, după ce Teheranul a lansat cu o zi înainte 22 de rachete asupra unor baze irakiene unde staţionau soldaţi americani, notează AFP potrivit Agerpres.

Aceste tiruri i-au atras Iranului convocarea ambasadorului său la Bagdad.

Într-o scrisoare adresată secretarului general al ONU, Antonio Guterres, şi Consiliului de Securitate, ambasadorul Iranului la Naţiunile Unite, Majid Takht-Ravanchi, a subliniat că ţara sa are un “respect deplin pentru independenţa, suveranitatea, unitatea şi integritatea teritorială a Irakului”.

“Operaţiunea a fost precisă şi a vizat obiective militare astfel încât să nu provoace pierderi colaterale în rândul civililor şi instalaţiilor civile din zonă”, a adăugat diplomatul iranian în această scrisoare difuzată de ambasada Republicii Islamice.

Iranul se angajează “să menţină pacea şi securitatea internaţională şi subliniază că nu caută o escaladare sau războiul”, a precizat Majid Takht-Ravanchi.

“Irakul este o ţară independentă (…) şi nu vom permite să devină un câmp de luptă”, a indicat într-un comunicat Ministerul irakian de Externe.

Bagdadul l-a convocat în urmă cu câteva zile pe ambasadorul Statelor Unite pentru asasinarea generalului iranian Qassem Soleimani şi a locotenentului său irakian într-un raid aerian în Irak.

Sursa Stiripesurse.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *