Ultima Ora!

Moment istoric sâmbătă, la Chișinău: ședinţa comună a Parlamentelor României şi Republicii Moldova. Mesaj pentru Europa și un semnal politic puternic, ce va conta în negocierile în desfășurare la Bruxelles

Ședința istorică are loc cu doar câteva zile înaintea Consiliului European de la Bruxelles, care urmează să se pronunţe asupra cererii Republicii Moldova de a primi statutul de candidat la Uniunea Europeană. Parlamentari români şi moldoveni vor adopta o declaraţie comună de susţinere fermă a unui răspuns favorabil pentru Republica Moldova.

17 Iunie 2022, 19:33 Știrile TVR |

Parlamentarii români și cei moldoveni vor transmite de la Chișinău un mesaj Europei: este momentul să se decidă, la nivel politic, acordarea statutului de candidat la Uniunea Europeană Republicii Moldova.

VEZI și Comisia Europeană a propus acordarea statutului de candidat la UE pentru Ucraina şi Republica Moldova

În declarația pe care o vor adopta mâine, la Palatul Republicii, conducerile celor două parlamente vorbesc despre identitatea lingvistică și culturală comună. Documentul, arată semnatarii, va da un semnal politic puternic, ce va conta în negocierile în desfășurare la Bruxelles.

Titus Corlățean:Bătălia politică trebuie dusă până se trece linia de sosire. (…) Nu cred că o formulă de compromis trebuie să fie acceptată de România, altă soluţie decât acordarea statutului de candidat pentru Republica Moldova, fără condiţionalităţi“.

Laurențiu Leoreanu, vicepreședintele grupului liberal din Camera Deputaților:Sunt nişte jaloane pe care Moldova trebuie să le parcurgă, dar România îşi asigură din nou răspicat şi clar susținerea pe acest parcurs“.

Analistul politic Dan Dungaciu explică de ce reuniunea româno-moldoveană de mâine de la Chișinău este deopotrivă simbolică și de importanță politică: “Relaţia bilaterală România – Republica Moldova este în acest moment într-o fază a steagurilor fluturate, a fanfarelor care cântă în aşteptarea unui moment favorabil. Momentul acesta însă va fi urmat de momentul în care fanfarele se retrag şi avem de confruntat o realitate dură. (…) Vom avea de gestionat dinspre Bucureşti o situaţie în Republica Moldova în care situaţia socio-economică va fi mai dificilă decât înainte de război, dar trebuie menţinută acolo o guvernare şi un steag pro-european pe termen lung“.

VEZI și Maia Sandu: R. Moldova e gata să obțină statutul de țară candidată. Aderarea la UE, opțiunea de a rămâne parte a lumii libere. Macron la Chișinău: Dorința mea, să trimitem un mesaj pozitiv față de candidatură

România a oferit mereu ajutor Republicii Moldova.

La solicitările recente ale Chișinăului de sprijin concret pentru a avansa în drumul spre Europa, România și-a reînnoit angajamentul.

În această perioadă, Republica Moldova lucrează la uniformizarea legislației și la reformele din domenii cheie cerute de Bruxelles.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *