Ultima Ora!

Eric Stewart, preşedintele Consiliului de Afaceri Româno-American AMRO, despre cum va fi afectată economia Europei de sancțiunile pentru Rusia: Preţurile la energie vor creşte, nu există nicio o îndoială

Sancțiunile economice la adresa Rusiei vor avea un impact puternic și asupra economiei globale. Avertismentul vine de la președintele Consiliului de Afaceri Româno-American AMRO, care reprezintă interesele celor mai mari companii americane cu investiții în România. Într-un interviu acordat în exclusivitate pentru TVR, Eric Stewart spune că nu există niciun motiv care să afecteze încrederea investitorilor străini în piața românească. Întregul interviu acordat de Eric Stewart jurnalistei Ramona Avramescu a fost difuzat în emisiunea Tema Zilei de miercuri seara.

23 Februarie 2022, 20:15 (actualizat 23 Februarie 2022, 22:24) |

Preşedintele Biden a anunţat un set de sancţiuni economice pentru Rusia. Ele sunt, bineînţeles, menite să aibă un impact puternic asupra economiei ruse, dar vor afecta în vreun fel şi economia globală, în special pe cea a Europei şi a acestei regiuni? Şi ce pot face guvernele europene, ca să uşureze această povară, să nu cadă pe umerii cetăţenilor?

Iată răspunsul lui ERIC STEWART, preşedintele Consiliului de Afaceri Româno-American AMRO: “Cu siguranţă. Preţurile la energie vor creşte, nu există nicio o îndoială în legătură cu asta, având în vedere că Rusia livrează în Europa o cantitate semnificativă de energie. Dar va depinde de cât de departe se va merge cu sancţiunile. Practic am văzut doar începutul, pachetul preliminar de sancţiuni. Dacă Putin va fi şi mai agresiv, sancţiunile vor creşte. Cred că impactul va fi cu siguranţă mai mare în Europa, decât în Statele Unite. Nu există un volum foarte mare de investiţii bilaterale între Rusia şi SUA, nu va exista un impact foarte serios pentru noi. Cred că Londra va fi afectată în sistemul bancar, iar Germania, Ungaria şi alte câteva țări vor resimţi efecte în sistemul energetic”.

Întrebat dacă incertitudinea geopolitică din zonă va afecta interesul companiilor americane, Eric Stewart a răspuns: “Aş spune că nu. România este deschisă pentru afaceri. Misiunea de afaceri pe care am adus-o în această săptămână este cea mai mare cu care am venit vreodată în România. Sunt 17 mari companii americane multinaţionale. În precedenta au fost 13. Deci sunt 4 în plus acum, pentru că România este deschisă afacerilor. Companiile care sunt aici nu au nici macar cea mai mică îngrijorare legată de siguranţă sau securitate. Sunt interesate mai mult să consolidăm aceste relaţii împreună”.

Articole pe aceeaşi temă

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *