Stiri Ultima Ora!

Ziua de 29 decembrie în calendare – Sărbători religioase

Ortodoxe

Sfinţii 14.000 de prunci ucişi din porunca lui Irod; Sf. Cuv. Marcel şi Tadeu Duminica după Naşterea Domnului

Greco-catolice
Duminica după Naşterea Domnului. Sf. prunci ucişi de Irod; Sf. cuv. Marcel Achimitul

Romano-catolice
Sf. Familie: Iisus, Maria şi Iosif
Ss. Thomas Becket, ep. m.; David, rege

Cei 14.000 de prunci ucişi de Irod sunt pomeniţi în calendarul creştin ortodox la 29 decembrie

Uciderea miilor de copii este istorisită în Evanghelia după Matei: “Iar când Irod a văzut că a fost amăgit de magi, s-a mâniat foarte şi, trimiţând a ucis pe toţi pruncii care erau în Betleem şi în toate hotarele lui, de doi ani şi mai jos, după timpul pe care îl aflase de la magi. Atunci s-a împlinit ceea ce se spusese prin Ieremia proorocul: ‘Glas în Rama s-a auzit, plângere şi tânguire multă; Rahela îşi plânge copiii şi nu voieşte să fie mângâiată pentru că nu sunt'”. (Matei 2; 16, 17, 18)

Magii de la Răsărit veniseră în Ierusalim, întrebând unde este “regele iudeilor”, căci ei îi văzuseră la Răsărit steaua Lui şi veniseră să I se închine. Irod cel Mare, regele al Iudeii (73 î.Hr. – 4 d.Hr.), s-a tulburat şi împreună cu el tot Ierusalimul. I-a rugat atunci pe magi ca atunci când vor găsi Pruncul în Betleemul Iudeii să îi spună şi lui, pentru ca să I se închine şi el.

Urmărind steaua pe cer, magii au găsit locul unde se afla Pruncul şi Fecioara Maria şi s-au închinat Lui aducându-I daruri împărăteşti: aur, smirnă şi tămâie. Au primit însă înştiinţare în vis să nu se mai întoarcă la Irod cel Mare şi au plecat spre ţara lor pe altă cale. Îngerul Domnului i s-a arătat în vis şi lui Iosif şi i-a spus să fugă în Egipt, împreună cu Pruncul şi mama Sa, pentru că regele căuta copilul să-L omoare.

Aflând vestea naşterii Domnului, Irod i-a chemat la sine pe cărturarii şi învăţaţii poporului care au spus că, potrivit Sfintelor Scripturi, Mesia urma să se nască la Betleem. De teamă că îşi va pierde tronul, regele a ordonat să fie ucişi toţi copiii din Betleem şi din împrejurimi mai mici de doi ani. Numărul acestor prunci smulşi din braţele mamelor lor şi ucişi de soldaţi este de paisprezece mii.

Copiii erau omorâţi în multe chipuri. Pe unii îi tăiau cu sabia, pe alţii îi ucideau de piatră şi de zid, pe alţii îi trânteau la pământ şi îi călcau în picioare, pe alţii îi sugrumau cu mâinile, iar pe alţii îi rupeau şi-i despicau; pe unii îi însuliţau şi pe alţii îi tăiau în două. Iar mamele plângeau cu amar, până la cer strigau, smulgându-şi părul, rupându-şi hainele şi trupurile. (sursa. vol. “Vieţile Sfinţilor”)

Sursa Stiripesurse.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *