Stiri Ultima Ora!

USR iese la rampă în plin scandal pe sănătate: ‘Pacientul trebuie să fie în centrul sistemului’. Cu ce proiecte se laudă partidul lui Barna

Sănătatea este o prioritate pentru noi și pacientul trebuie să fie în centrul sistemului, susține USR pe Facebook, care prezintă proiectele pe care le-a depus în Parlament. În aceste zile există un scandal uriaș în jurul Spitalului Floreasca după ce o pacientă a luat foc pe masa de operație.

„Majoritatea românilor consideră că sănătatea ar trebui să fie o prioritate pentru Guvern și autorități, conștienți fiind că există o distanță uriașă între standardele europene de tratament și cele din România. Pentru Uniunea Salvați România, Sănătatea este o prioritate și pacientul trebuie să fie în centrul sistemului, iar programul de guvernare prezentat de noi detaliază pașii necesari pentru atingerea acestui obiectiv.

Până când vom avea pârghiile guvernamentale care să ne permită implementarea măsurilor propuse, ne-am luptat în Parlament pentru adoptarea proiectelor USR pe Sănătate. Unul dintre ele, inițiat de deputatul USR Tudor Pop și devenit lege la începutul lunii octombrie, are ca obiectiv transparentizarea deconturilor în sistemul de sănătate și prevenirea fraudelor. Practic, toți românii pot afla, acum, ce servicii medicale și medicamente au fost decontate în numele lor, anul anterior.

Parlamentul a mai adoptat, cu unanimitate de voturi, un proiect al USR care face parte dintr-o strategie mai amplă de prevenire a consumului de droguri în rândul tinerilor, în condițiile în care există un vid legislativ în materie, din cauza căruia România a ajuns un paradis al traficanților de etnobotanice. Proiectul, inițiat de deputata USR Lavinia Cosma, reglementează etnobotanicele și crește pedepsele pentru traficanți.

Meteorologii vin cu avertizări de ultimă oră: ALERTĂ de ninsori masive

Tot ca urmare a grijei USR pentru dreptul la sănătate al românilor, deputata USR Cosette Chichirău a reușit să-i convingă pe parlamentarii din Comisia de buget-finanțe că trebuie indexat cu rata inflației bugetul anual pentru medicamente.

De asemenea, deputații USR din Comisia de buget-finanțe, Cosette Chichirău și Claudiu Năsui, au susținut reducerea taxei de clawback pentru medicamente generice, reducere ce va fi în beneficiul pacienților, care vor putea cumpăra medicamente mai ieftine, și al industriei farmaceutice din România, inclusiv Antibiotice Iași.

Un alt proiect de lege conceput cu gândul la sănătatea adolescenților și a tinerilor este cel inițiat de senatorul Adrian Wiener și deputații USR Emanuel Ungureanu și Tudor Pop. Adoptat de Senat și intrat în dezbaterea Camerei Deputaților, proiectul prevede, în primul rând, ca produsele din tutun și produsele similare să nu mai poată fi expuse în magazinele obișnuite, în vecinătatea unor bunuri și alimente consumate frecvent de copii, ci doar în magazine specializate.

Nu în ultimul rând, parlamentarii USR au luptat, și în această sesiune, pentru sprijinirea medicinei de familie. Proiectul inițiat de senatorul USR Adrian Wiener și deputatul USR Tudor Pop, care prevede ca asistența medicală primară să primească minimum 8% din bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate, dar și unele obligații pentru administrațiile publice locale, a fost adoptat de Senat și a intrat în dezbaterea deputaților”, scrie USR pe pagina oficială de Facebook.

Sursa Stiripesurse.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *