Stiri Ultima Ora!

Teheranul nu cedează – Cercetătoarea universitară australiană închisă în Iran va trebui să-și exeute pedeapsa

Cercetătoarea universitară australiană închisă în Iran pentru presupuse acte de spionaj va trebui să îşi îndeplinească sentinţa, a anunţat sâmbătă ministerul iranian de externe, subliniind că nu va ceda în faţa niciun act de “propagandă”, transmite AFP potrivit Agerpres

Conform informaţiilor apărute în presă, Kylie Moore-Gilbert a început marţi o grevă a foamei în închisoarea din Evin, Teheran, după ce a pierdut recursul în care a contestat pedeapsa de 10 ani pe care a primit-o. 

Autorităţile australiene şi-au exprimat “profunda îngrijorare”, şefa diplomaţiei Marise Payne solicitând ca Moore-Gilbert să fie tratată “în mod echitabil, uman şi în conformitate cu standardele internaţionale”. 

Purtătorul de cuvânt al ministerului de externe iranian, Abbas Mousavi, a precizat sâmbătă, ca răspuns la “o serie de articole” apărute în presa australiană, că Teheranul nu va ceda în faţa jocurilor politice şi a propagandei. 

Kylie Moore-Gilbert, “ca orice altă persoană condamnată îşi va executa pedeapsa bucurându-se de toate drepturile sale legale”, a adăugat el. 

Arestarea lui Kylie Moore-Gilbert, lector şi cercetător la Institutul asiatic al universităţii din Melbourne, specializată în politica din regiunea Orientului Mijlociu, a fost confirmată în septembrie dar, potrivit familiei sale, ea se afla deja în închisoare de câteva luni. Acuzaţia ce i-a fost adusă a fost aceea de spionaj pentru un stat terţ. 

Moore-Gilbert şi cercetătoarea franco-iraniană Fariba Adelkhah au început o grevă a foamei pe termen nelimitat în ajunul Crăciunului, a anunţat joi universitatea de ştiinţe politice din Paris. 

Arestarea pentru “spionaj” a Faribei Adelkhah, specialistă în islamul şiit şi directoare în cadrul Centrului de cercetări internaţionale al universităţii de ştiinţe politice din Paris, a fost făcută publică în iulie. 

Mousavi a menţionat că Moore-Gilbert a fost reţinută pentru că “a încălcat securitatea naţională a Iranului” şi că sentinţa sa a fost pronunţată în conformitate cu “toate legile relevante”. 

El a adăugat că Iranul nu va uita tratamentul “ilegal” acordat de Australia lui Negar Ghodskani, o iraniană arestată în 2017 pentru încălcarea sancţiunilor americane împotriva Iranului. 
Ghodskani a născut într-o închisoare australiană, după care a fost extrădată în SUA, unde a fost condamnată pentru încălcarea sancţiunilor impuse Iranului. Ea a fost eliberată în septembrie şi a revenit ulterior în Iran.

Sursa Stiripesurse.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *