Stiri Ultima Ora!

Sărbătorile zilei de 18 noiembrie

Sărbătorile zilei de 18 noiembrie

Ortodoxe
Sf. Mc. Platon, Roman şi Zaheu

Greco-catolice
Sf. m. Platon şi Roman

Romano-catolice
Sfinţirea Bazilicilor “Sf. Petru” şi “Sf. Paul”; Fer. Carolina Kozka, fc. m.

Sfântul Mucenic Platon este pomenit în calendarul creştin ortodox la 18 noiembrie.

Sfântul Platon a trăit în timpul împăratului Diocleţian (284-305), persecutor al creştinilor. Era din cetatea Ancira (azi Ankara), din Galatia, Asia Mică, din familie creştină; fratele său Antioh a avut şi el tot sfârşit mucenicesc.

Propovăduitor al Evangheliei printre păgâni, Sfântul Platon era foarte tânăr când a fost prins de autorităţi şi dus înaintea guvernatorului. Aici, au fost rânduiţi doisprezece ostaşi care să se schimbe şi să îl bată pe rând.

Supus la chinuri cumplite, le-a îndurat ca un mucenic.

Şi, în tot felul chinuit, după multă vreme Agripin, guvernatorul, i-a spus: “Ticălosule, miluieşte-te pe tine însuţi şi dacă nu vrei să te închini zeilor, apoi zi măcar cuvintele acestea: Mare este zeul Apolon şi îndată voi înceta a te chinui şi te vei duce cu pace la casa ta”. La această propunere care părea acceptabilă, făcând cedarea neînsemnată, Sfântul a răspuns: “Să nu-mi fie mie aceasta a-mi milui trupul şi a pregăti sufletul pentru focul gheenei”.

La sfârşitul tuturor chinurilor, Sfântului Platon i s-a tăiat capul.

Tot astăzi este pomenit Sfântul Mucenic Roman. Originar din Palestina a slujit ca diacon la biserica din Cezareea. În timpul persecuţiilor împotriva creştinilor declanşate de Diocleţian, Sfântul Mucenic Roman se afla în Antiohia Siriei propovăduind pe Mântuitorul Iisus Hristos.

La o sărbătoare în cinstea zeilor, Sfântul Mucenic Roman a ieşit înaintea conducătorului oraşului strigându-i înşelarea de care era orbit, căci el mergea la idoli şi nu îl vedea pe adevăratul Dumnezeu Iisus Hristos. Pentru acest fapt a fost supus chinurilor şi în cele din urmă omorât. (sursă: vol. “Vieţile Sfinţilor”)

Sursa Stiripesurse.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *