Stiri Ultima Ora!

România se pregătește serios de infecțiile cu coronavirusul din China: măsuri de URGENȚĂ adoptate de Guvern

Marcel Vela a declarat,marți,că Guvernul a adoptat OUG care prevede reîntregirea stocurilor de urgență medicală,precum și unele măsuri de instituire a carantinei în caz de epidemii. Ministrul Sănătății spune că ONAT,din cadrul Ministerului de Finanțe realizează acordurile cadru pentru aceste stocuri.

Citește și: OFICIAL – Guvernul adoptă OUG pentru anticipate + dublarea numărului de parlamentari în Diaspora

“Aș începe cu OUG privind stocurile de urgență medicală, precum și unele măsuri aferente instituirii carantinei. S-a aprobat constituirea stocurilor de urgență medicală pentru epidemii și alte evenimente generatoare de victime multiple. Achiziția stocurilor de urgență mediaclă se va realiza, sens în care Guvernul a desemnat Oficiul Național pentru Achiziții (ONAT) din subordinea Ministerului de Finanțe ca intituție abilitată pentru realizarea procedurilor de atribuire în vederea încheierii de acorduri cadru”, a declarat ministrul Afacerilor Interne, marți, la finalul ședinței de Guvern.

Ministrul de Interne a precizat că Ministerul Sănătății poate instituii carantină pentru persoanele venite în România din zone afectate de epidemii și a anunțat acordarea unui statut nomenclator al produselor de stocuri de urgență, precum și o metodologie a dării în folosință pentru aceste produse.

“În această OUG este abilitat ministrul Sănătății pentru a decide instituirea carantinei pentru persoanele care intră pe teritoriul României din zonele afectate, ca măsuri de siguranță anunțate de OMS. În următoarele 45 de zile, prin ordin comun al MAI și al Ministerului Sănătății se va acorda un statut nomenclator al produselor de stocuri de urgență și metodologia de dare în folosință, fiind prevăzută și reîntregirea stocurile. Ca noutate s-a introdus și un amendament de către ministrul Transporturilor cu privire la achiziționarea unor scanere termice pentru a dota cele 16 aeroporturi internațioanle, 5 către Henri Coadă București și câte două pentru celelalte aeroporturi, unul pe fluxul de intrare și unul pe fluxul de ieșire”, a mai spus Vela.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a anunțat săptămâna trecută că virusul din oraşul chinez Wuhan reprezintă o urgenţă de nivel global, în condiţiile în care epidemia se extinde în afara Chinei.

Sursa Stiripesurse.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *