Stiri Ultima Ora!

Probleme mari pentru campania de vaccinare: peste 200 de localități din mediul rural nu au medic de familie

Peste 200 de localităţi din mediul rural nu au medic de familie, potrivit unui raport prezentat de Avocatul Poporului, miercuri, într-o conferinţă de presă, informează Agerpres. Datele sunt cu atât mai îngrijorătoare cu cât reprezentanții Campaniei de Vaccinare susțin că se bazează pe personalitățile locale în demersul de vaccinare în mediul rural, inclusiv pe medicii de familie.

“Există localităţi din mediul rural care nu au un medic de familie (din situaţia centralizată prezentată de Ministerul Sănătăţii, rezulta că, la sfârşitul anului 2019, erau unităţi administrativ teritoriale fără medici de familie: Alba – 13, Caraş-Severin – 14, Sălaj – 16, Buzău – 10, Hunedoara – 12) (…) La nivel naţional, din datele comunicate de casele judeţene de asigurări de sănătate, se constată existenţa unui număr de 212 localităţi din mediul rural fără medic de familie şi 665 de posturi de medici de familie vacante”, prevede Raportul special privind lipsa medicilor de familie din zona rurală şi din zonele defavorizate sau greu accesibile.

Conform sursei citate, deşi la nivel teoretic există o Strategie naţională de sănătate, aceasta nu a dat rezultatele scontate, situaţia în teritoriu, mai ales în zona rurală, fiind una deficitară din punct de vedere al garantării şi asigurării sănătăţii publice prin intermediul medicilor de familie.

Citește și: VIDEO – Abia venită în fruntea ministerului, Ioan Mihăilă anunță împrumuturi masive în sănătate: două centre de arși vor fi construite .

Sursa Stiripesurse.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *