Stiri Ultima Ora!

Principalele forțe din Europa intervin în conflictul dintre SUA și Iran: probleme mari pentru țara din Orient

Statele Europene semnatare ale acordului nuclear convenit cu Iranul în 2015 ar putea lansa o procedură de soluţionare a litigiilor, care ar putea avea ca rezultat aplicarea unor noi sancţiuni Teheranului, au declarat luni diplomaţi europeni, transmite Reuters.

Citește și: Anticipate pe 14 iunie, simultan cu alegerile locale: variantă avansată de Orban + calendarul prezentat de șeful PNL / VIDEO

Duminică, Iranul a dat înapoi în privinţa angajamentelor asumate cu şase puteri occidentale în acordul din 2015, anunţând că va elimina limitele privind îmbogăţirea uraniului. Dar a precizat că va continua să coopereze cu agenţia de supraveghere a Naţiunilor Unite.

Decizia Teheranului a venit după uciderea generalului Qassem Soleimani, într-un atac american cu dronă.

Iranul a criticat Marea Britanie, Franţa şi Germania pentru că nu au reuşit să salveze pactul prin protejarea economiei iraniene de sancţiunile americane reimpuse din 2018, când Washingtonul s-a retras din acord.

Confirmând că vineri va avea loc o reuniune de urgenţă a miniştrilor de Externe din Uniunea Europeană, un diplomat european a spus:” Trebuie să fim pregătiţi să reacţionăm la încălcarea de către Iran a acordului nuclear”.

Întrebat dacă acest lucru înseamnă declanşarea unui mecanism care ar putea avea ca rezultat reimpunerea de sancţiuni internaţionale împotriva Teheranului, diplomatul a spus:” Este tot mai probabil, dar nu s-a desic încă. Ziua de vineri va fi esenţială”.

Alţi doi diplomaţi au spus că Franţa, Marea Britanie şi Germania ar putea lua o decizie înainte de ziua de vineri.

Iranul, care susţine că programul său nuclear are scop civil, a încălcat deja multe dintre restricţiile incluse în acordul nuclear.

Părţile semnatare care consideră că o altă parte nu îşi respectă angajamentele poate reclama acest lucru la o comisie mixtă formată din Iran, Rusia, China, trei state europene şi UE. Problemele trebuie rezolvate în termen de 15 zile, dar perioada poate fi extinsă prin consens.

Acest proces poate duce la reimpunerea sancţiunilor care existau înaintea acordului, în cazul în care Consiliul de Securitate nu decide altfel.

Potrivit diplomaţilor, dacă acţiunile Iranului nu depăşesc un anumit prag inacceptabil, europenii se vor concentra pe extinderea procesului, în loc să aplice sancţiuni, dar nu este clar care ar fi pragul.

”Acordul este ca şi mort, dar vom face tot posibilul să încetinim proliferarea nucleară, pentru a salva ceea ce se poate salva”, a spus un alt diplomat european, sugerând că Europa trebuie să evalueze impactul măsurilor late de Iran în această pauză”.

Sursa Stiripesurse.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *