Stiri Ultima Ora!

Operațiune FĂRĂ PRECEDENT – SUA își mută bombele nucleare din Turcia

Cincizeci de focoase nucleare ar putea fi mutate de la Incirlik din Turcia la baza aeriană americană Aviano din nord-estul Italiei, în contextul tensiunilor între Washington și Ankara, relatează presa italiană, potrivit site-ului agenției ANSA.

Ipoteza a fost menționată luna trecută și de generalul american în retragere Charles Wald, fost adjunct al comandantului Comandamentului European al Statelor Unite, într-un interviu pentru agenția Bloomberg.

Wald a declarat că, “având în vedere anti-americanismul tot mai puternic din Turcia și a dorinței lui Erdogan de a se apropia de Rusia, trebuie să mutăm urgent aceste arme”.

“În mod ideal, noua lor destinație ar trebui să fie în Europa și o posibilitate ar putea fi baza italiană de la Aviano. Din punct de vedere logistic, nu ar exista dificultăți”, a adăugat generalul american.

Incirlik nu este bază americană, ci este condusă de turci, iar forţele NATO au nevoie de aprobarea guvernului de la Ankara pentru operaţiunile pe care le desfăşoară de acolo. În timpul şi după tentativa de lovitură de stat din Turcia, din 2016, autortitățile de la Ankara au sistat alimentarea cu energie electrică a bazei, iar securitatea armelor a fost asigurată de turci.

Erdogan a avertizat recent că Turcia ar putea închide baza de la Incirlik, care găzduieşte arme nucleare americane, ca urmare a ameninţărilor din partea SUA cu sancţiuni contra Ankarei şi a rezoluţie a Congresului de la Washington prin care este recunoscut genocidul otoman împotriva poporului armean.

Potrivit unui raport al Adunării Parlamentare a NATO, în cadrul alianței, Statele Unite au poziţionat în avangardă aproximativ 150 de arme nucleare, în principal bombe B61, în Europa, pentru a fi utilizate de avioane din SUA şi din ţări aliate. Aceste bombe sunt stocate în şase baze americane şi europene – Kleine Brogel din Belgia, Büchel (Germania), Aviano şi Ghedi-Torre din Italia, Volkel (Olanda) şi Incirlik, Turcia.

Sursa Stiripesurse.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *