Stiri Ultima Ora!

Nici de Anul Nou nu au făcut pace: Poliția din Hong Kong și protestatarii prodemocrație, noi confruntări

Poliţia din Hong Kong a lansat gaze lacrimogene, miercuri, imediat după trecerea în Anul Nou, asupra manifestanţilor prodemocraţie, care au format lanţuri umane şi au făcut apel la o mare manifestaţie, anunță news.ro.

Miile de manifestanţi au scandat “Zece! Nouă! Eliberaţi Hong Kong, începe revoluţia”.

Ei au aprins lanternele de la telefoane, iar mici grupuri s-au adunat în cartierul Mong Kok, unde au incendiat baricade, iar poliţia a recurs la gaze lacrimogene.

Vezi si: Marcel Vela și Raed Arafat s-au certat în videoconferința MAI: ‘Ce-ați făcut în 20 de ani?’ .

Fosta colonie britanică se confruntă din iunie cu cea mai gravă criză de la retrocerea sa către Beijing în 1997, dar şi cu manifestaţii monstru şi acţiuni în forţă, însoţite adesea de confruntări cu poliţia, pentru a cere reforme democratice şi o anchetă cu privire la comportamentul poliţiei.

La începutul lui decembrie, aproximativ 800.000 de manifestanţi în favoarea democraţiei – potrivit organizatorilor, 183.000 – potrivit poliţiei, au defilat fără vreun incident notabil. Organizatorii acestui marş au cerut autorizare să facă acelaşi lucru la 1 ianuarie.

Mişcarea a apărut împotriva unui proiect de lege vizând să autorizeze extrădările către China continentală. Executivul local pro-Beijing a renunţat la acest proiect, însă manifestanţii şi-au lărgit revendicările pentru a obţine alegeri libere şi mai multă democraţie, în faţa unei acaparări tot mai mari a Beijingului.

Contestarea a avut un impact asupra turismului şi economiei acestui centru financiar, care a intrat în recesiune.

Sursa Stiripesurse.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *