Stiri Ultima Ora!

Legea privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanțe, promulgată de Klaus Iohannis

Președintele Klaus Iohannis a semnat luni decretul pentru promulgarea Legii privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanțe în domenii care nu fac obiectul legilor organice în perioada vacanței parlamentare, a informat Administrația Prezidențială, potrivit Mediafax.

Președintele Klaus Iohannis a semnat luni decretul pentru promulgarea Legii privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanțe, a informat Administrația Prezidențială.

Camera Deputaților a adoptat, în ședința din 18 decembrie, legea care abilitează Guvernul să emită ordonanțe în domenii care nu fac obiectul legilor organice în perioada vacanței parlamentare.

„Proiectul de lege are ca obiect de reglementare abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe de la încheierea celei de-a doua sesiuni ordinare a anului 2019 şi până la reluarea lucrărilor Parlamentului în prima sesiune ordinară a anului 2020”, se arată în raportul comun al comisiei juridică și de buget a Camerei Deputaților.

Proiectul de lege stabileşte următoarele domenii de reglementare pentru care se solicită abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe pe perioada vacanţei parlamentare, şi anume: Finanțe publice, Economie; Energie și Mediu de afaceri; Lucrări publice, Dezvoltare și Administrație; Afaceri Interne; Transporturi, Infrastructură și Telecomunicații; Sănătate; Cultură; Fonduri europene; Prorogarea sau modificarea unor termene prevăzute în acte normative cu putere de lege

În cadrul dezbaterilor din comisie s-au introdus amendamente, astfel Guvernul este abilitat ca, de la data intrării în vigoare a prezentei legi, dar nu înainte de încheierea celei de-a doua sesiuni ordinare a anului 2019, şi până la reluarea lucrărilor Parlamentului în prima sesiune ordinară a anului 2020, să emită ordonanţe în domenii care nu fac obiectul legilor organice, după cum urmează:

În domeniul financiar, Legea nr.85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă a fost adoptată ca lege organică; Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.64/2007 privind datoria publică, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr.109/2008, adoptată ca lege organică.

În domeniul Energiei, Economiei și Mediului de Afaceri: Legea energiei electrice şi a gazelor naturale nr.123/2012 a fost adoptată ca lege organică; Legea concurenţei nr.21/1996 a fost adoptată ca lege organică; Legea nr.11/1991 privind combaterea concurenţei neloiale reglementează la art.5 fapte care constituie infracţiune.

În domeniul Transporturi, Infrastructură și Telefomunicații: Ordonanţa Guvernului nr.15/2002 privind aplicarea tarifului de utilizare şi a tarifului de trecere pe reţeaua de drumuri naţionale din România, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr.424/2002, adoptată ca lege organică.

În domeniul Culturii, se propune completarea domeniilor de abilitare cu un nou domeniu privind modificarea şi completarea OUG nr. 42/2019, pentru asigurarea unei aplicări eficiente şi desfăşurarea în bune condiţii a Programului cultural naţional “Timişoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2021.

Camera Deputaților a fost for decizional.

Sursa Stiripesurse.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *