Stiri Ultima Ora!

Ioan Mircea Pașcu avansează un scenariu politic inedit

Fostul europarlamentar Ioan Mircea Pașcu consideră că în Constituție ar trebui să se introducă o prevedere prin care un guvern care ajunge la putere prin moțiune de cenzură și nu prin câștigarea alegerilor să fie limitat la administrarea țării până la organizarea de noi alegeri și să nu aibă puteri mai mari decât un guvern interimar.

„Daca alegerile sunt criteriul suprem al democrației, iar un guvern demis printr-o moțiune de cenzura este limitat exclusiv la administrarea de zi cu zi a țării, oare nu ar fi echitabil ca si un guvern rezultat in urma unei moțiuni de cenzura sa faca strict același lucru, pana la alegeri, a căror organizare sa fie principala sa misiune!

Atunci, in campanie, noul guvern ar putea prezenta electoratului programul sau de guvernare si, daca l-ar convinge, ar câștiga alegerile si ar trece la transpunerea lui in practica, dispunând de maximum de legitimitate!

Așa, insa, electoratul se trezește in fata unui program asupra căruia nu a fost consultat, mai mult, pe care nu l-a aprobat, dar care le este impus doar pentru ca unele formațiuni politice alese in Parlament isi abandonează programul cu care au intrat acolo, iar un număr mic de parlamentari ai puterii, votați si ei in virtutea altor poziții, au decis sa schimbe “barca politica”! Ce control are cetățeanul asupra acestui “joc politic”? Niciunul!

Dar trebuie sa suporte toate consecințele unui program de guvernare asupra căruia nu a avut șansa sa se pronunțe, “adoptat” in virtutea unei “legitimități șchioape”!

In aceste condiții, “decontul” vine la alegeri, așa cum s-a întâmplat cu guvernul Ciolos!

De aceea, mi se pare ca ar fi mai bine daca, in Constituție, s-ar introduce principiul ca limitarea guvernării la administrarea de zi cu zi a țării sa fie aceeasi nu numai pentru guvernul care a pierdut moțiunea de cenzura, ci si pentru cel care a câștigat-o, pana la organizarea alegerilor!”, a scris fostul europarlamentar pe Facebook.

Vezi si: Ponta intervine în conflictul dintre Vela și Arafat: ‘Ce a făcut Marcel Vela în ultimii 20 de ani dvs. știți?’ .

Sursa Stiripesurse.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *