Stiri Ultima Ora!

Începe NEBUNIA – Donald Trump și Pentagonul confirmă: trupele SUA l-au ucis pe șeful armatei din Iran

Qassem Soleimani, șeful Forței de elită Quds din Iran, a fost ucis într-un atac aerian care a fost lansat de trupele americane asupra convoiului în care acesta se afla pe aeroportul din Bagdad, a anunţat vineri Pentagonul.

Citește și: Adrian Năstase, dezvăluiri despre perioada petrecută la pușcăria Jilava – Cum i se adresau deținuții și gardienii

„Acest atac avea drept scop descurajarea planurilor viitoare de atac iraniene”, a transmis Pentagonul într-un comunicat.

Soleimani, care a condus aripa internațională a Gărzilor Revoluționare și a avut un rol cheie în războaiele din Siria și Irak, a dobândit statutul de celebritate acasă și în străinătate.

El a contribuit la răspândirea influenței iraniene în Orientul Mijlociu, pe care Statele Unite și dușmanii regionali ai Teheranului, Arabia Saudită și Israel, s-au străduit să-l țină sub control.

El a supraviețuit mai multor tentative de asasinat împotriva lui puse la cale de agențiile occidentale, israeliene și arabe în ultimele două decenii.

Forța Quds este o unitate în Iran lui Gărzile Revoluționare (IRGC) îndreptate pentru a desfășura activități de război și de informații neconvenționale și este responsabilă pentru operațiunile internaţionale. Forța Quds sprijină actorii non-statali în multe țări, inclusiv Hezbollah în Lliban, Hamas și Jihadul Islamic Palestinian în Fâșia Gaza și Cisiordania, rebelii Hutti din Yemen și milițiilor şiite din Irak, Siria și Afganistan.

Analiștii nu cunosc dimensiunea exactă a Quds, dar estimează ca ar avea 10.000-20.000 de membri. Forța Quds raportează direct liderului suprem al Iranului , ayatollahul Ali Khamenei.

Sursa Stiripesurse.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *