Stiri Ultima Ora!

În ianuarie, moldovenii aveau depozitaţi în bănci peste 50 de miliarde de lei

În pandemie moldovenii au pus la păstrare mai mulţi bani decât în vremurile mai bune. Cel puţin, asta arată datele Băncii Naţionale a Moldovei. În luna ianuarie, aceştia aveau depozitaţi în bănci peste 50 de miliarde de lei, cu aproximativ 10 la sută mai mult decât acum un an, relatează Publika TV.

Potrivit experţilor economici, acest lucru are o explicaţie însă nu ţine de faptul că oamenii au avut mai mulţi bani pentru a-i pune deoparte.

Aşadar, potrivit statisticilor BNM, moldovenii preferă în continuare să îşi păstreze economiile în lei, valoarea depozitelor în prezent fiind de 29,4 miliarde. Drept comparaţie, în ianuarie 2020, clienţii băncilor ţineau 26,3 miliarde de lei în instituţiile financiare.

Totodată, la începutul acestui an, moldovenii aveau depozitaţi în valută străină de peste 21 de miliarde de lei. Suma este cu 1,6 miliarde mai mare decât în ianuarie 2020. 

Analistul Veaceslav Ioniţă susţine că depozitele au crescut atât la persoane fizice cât şi la cele juridice. Expertul economic susţine că majorarea se explică prin faptul că tot mai mulţi moldoveni îşi păstrează banii pe carduri, adică pe conturi curente şi nu-i pun în bancă, chiar dacă nu-i scot şi nici nu se folosesc de ei. Respectiv, sunt bani de pe care deţinătorul cardului nu se alege cu niciun profit.

“Cetăţenii noştri ratează venituri anuale de vreo 600 de milioane de lei anual din depozite, din simplu motiv că nu pun banii la termen. La noi toate depozitele au crescut exclusiv din depozitele nelucrative. Acum băncile oferă diferite servicii şi poţi să-ţi gestionezi banii chiar de pe telefonul mobil, îndemnăm oamenii să-i scoată de pe conturi curente şi să-i pună la termen”, a declarat Veaceslav Ioniţă, expert economic.

Pentru companii creşterea depozitelor se explică prin faptul că agenţii economici au avut de suferit din cauza pandemiei şi şi-au sistat anumite activităţi sau afaceri, iar banii care urmau a fi investiţi în ceva, au ajuns să fie păstraţi la bancă.

Sursa Stiripesurse.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *