Stiri Ultima Ora!

De Anul Nou, în Oltenia, copiii merg cu Sorcova la ‘moașă’ să fie dați ‘la grindă’

Familii din mai multe zone ale Olteniei păstrează și azi un obicei străvechi și merg, de Anul Nou, la „moașa” copiilor, o femeie aleasă de mamă, la naștere. Cei mici sunt „dați la grindă” și li se urează să fie sănătoși, apoi ei cântă „Sorcova” și primesc, în schimb, bani și dulciuri, potrivit Mediafax.

În câteva din județele Oltenie, de Anul Nou, încă se mai păstrează un obicei moștenit de la strămăși: „datul la grindă”. Copiii merg la „moașa” aleasă de mamă pentru a scoate copilul din spital, după naștere, iar aceasta îi ridică la grindă.

Pe capul copilului este pus un covrig făcut din aluat de cozonac, împodobit cu bani, în special monede, și dulciuri.

Potrivit tradiției, copilul este așezat de soțul „moașei”, care este „moșul”, cu picioarele pe un vătrai. „Moșul” îl ridică pe copil de trei ori la grindă, urându-i să crească mare, sănătos și „tare ca fierul”.

Potrivit specialiștilor, obiceiul este specific zonei Olteniei unde, pe vremuri, femeile de la sat erau ajutate să nască de „moașa satului”, o femeie mai în vârstă, recunoscută, în zona pentru ajutorul pe care îl dădea femeilor la naștere.

Citește și: Marcel Vela a EXPLODAT, în plină ședință a MAI: a CONCEDIAT pe loc un șef din Poliție

În semn de recunoștință pentru că le-a ajutat să aducă pe lume prunci sănătoși, în ziua de Anul Nou, mamele mergeau la „moașă cu daruri”.

Obiceiul încă se păstrează, chiar dacă a fost adaptat vremurilor moderne.

„În ziua de Anul Nou, părinții mergeau cu copilul la moașă, cu mici daruri: două pâini, cârnați, ceva băutură, dulciuri. Moașa îi primea. Copilul era așezat cu picioarele pe o masă pe care se afla un fier de plug, boabe de grâu, de porumb, de floarea-soarelui. Pe cap la copil, moașa așeza un covrig în care se găsea o monedă, un fir de busuioc și puțină sare. Copilul era ridicat de trei ori în sus, iar moașa îi ura sănătate, viață lungă și belșug în viață. Împreună, luau masa, ca un semn de recunoștință pentru că i-a ajutat să aducă pe lume acest copil.(…) Acum nu mai naște nimeni acasă, dar, chiar dacă nașterea e la spital, femeile tot stabilesc o moașă, fac masa ursitorilor, tot păstrează obiceiul de dat la grindă””, a declarat Rada Ilie, etnolog.

După ce a fost „dat la grindă”, copilul sorcovește „moașa”, urându-i: „Să trăiți, să înfloriți/ Ca merii, ca perii/ în mijlocul verii!/ Tare ca piatra, iute ca săgeata!” și primește, în schimb, bani și dulciuri.

Potrivit tradiției, după ce copilul a fost „dat la grindă”, în casa moșilor începe petrecerea.

Sursa Stiripesurse.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *