Stiri Ultima Ora!

Cum ar putea bateriile să revoluţioneze industriile în următorii 10 ani

În ultimii 10 ani, o creştere puternică a producţiei de baterii litiu-ion a împins preţurile în jos până la punctul în care, pentru prima dată în istorie, autovehiculele electrice au devenit viabile comercial din punct de vedere al costurilor şi performanţei, scrie Ziarul Financiar, citând CNBC, potrivit Mediafax.

Următorul pas, care ar putea defini deceniul ce tocmai a început, este stocarea de energie la scară largă a companiilor de utilităţi.

În condiţiile în care criza climatică se profilează tot mai clar, bateriile sunt vitale în tranziţia către o lume bazată pe energie regenerabilă. Energia solară şi cea eoliană joacă un rol mai mare în producţia de energie, însă crucială este dezvoltarea de tehnici eficiente de stocare a energiei. Stocarea la scară largă este vitală în tranziţia societăţilor dinspre o lume dependentă de combustibili fosili.

UBS estimează că în următorul deceniu costurile stocării de energie vor înregistra o scădere cuprinsă între 66% şi 80% şi că piaţa va creşte până la 425 miliarde de dolari la nivel mondial. În paralel se vor dezvolta ecosisteme întregi care vor susţine o nouă eră a electricităţii bazate pe baterii, iar efectele vor fi resimţite la nivelul întregii societăţi.

Potrivit analiştilor, reţelele de electricitate vor înregistra mai multe schimbări în următorii 10 ani decât în ultimii 100. Investitorii pot profita de creşterea viitoare a pieţei de stocare de energie achiziţionând acţiuni ale companiilor producătoare de baterii, producătorilor auto, companiilor de utilităţi.

Cea mai mare piaţă potenţială pentru stocarea de energie nu este reprezentată de consumatorii individuali, ci de marile companii de utilităţi.

Costurile încă ridicate se numără printre motivele ce stau în calea unei integrări mai profunde a bateriilor litiu-ion în reţele. Un alt factor este că acest tip de baterie s-ar putea să nu fie cel mai potrivit pentru stocarea de energie pe perioade mai mari de timp.

De aceea, miliarde de dolari sunt cheltuiţi pentru găsirea de alternative.

Deși nu se șţie ce tip de baterie va fi câştigător, ce este sigur este că bateriile vor juca un rol din ce în ce mai mare în vieţile noastre pe viitor.

Vezi si: În cea mai mare tăcere, Guvernul Orban a majorat accizele la carburanți, în seara de Revelion, după o zi de la eliminarea supraaccizei .

Sursa Stiripesurse.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *