Stiri

Cum a pătruns adevărata mafie a gunoaielor în București: Legătura dintre clanul Ciancimino și deșeurile din Capitală

Pe 1 iulie 2021, compania Blue Planet Services, cunoscută pentru contractele ilegale încheiate cu ADP Sector 1 fără licitație, caz care a ajuns și în atenția procurorilor anticorupție, a semnat, printr-o firmă paravan controlată 100% de Blue Planet Servicis – denumită Solid Waste Operation SRL – un contract de închiriere în vederea preluării gropii de gunoi închise de la Glina, operată de compania Ecorec. Numai că Ecorec nu este proprietarul real al gropii de gunoi, ci Primăria Popești Leordeni, drept pentru care acesta nu putea, din punct de vedere legal, închiria groapa altei societăți. Contractul încheiat de Primăria Popești Leordeni cu firma Ecorec arată clar că proprietarul gropii este primăria, iar Ecorec este doar administratorul ei.

 

Încă din luna august 2020, Parchetul antimafia de la Roma a informat autoritățile române că adevărații proprietari ai societății Ecorec S.A. sunt reprezentanții mafiei italiene și că a împiedicat, în urma unor percheziții, semnarea unui act de vânzare al companiei Ecorec, administrată de un interpus al capului mafiot Massimo Ciancimino, către un offshore din Luxemburg care desfășura activități în domeniul energiei regenerabile. La percheziții, în imobilele lui Ciancimino a fost găsit antecontractul dintre compania românească Ecorec, administratorul gropii de la Glina, și entitatea luxemburgheza. Anchetele ulterioare au permis judecătorul italian de la Roma să aplice măsuri preventive față de asociații grupării Ciancimino: Valente Raffaele, Pileri Sergio, Tronci Romano, Rizzi Nunzio și Victor Dombrovschi, interpusul clanului mafiot în România.

Aceste documente ale procuraturii italiene, coroborate cu subînchirierea pe care Ecorec a făcut-o către anonima Blue Planet prin societatea controlată 100% – Solid Waste Operation SRL- pentru depozitul de la Glina, îi pun într-o lumină nouă pe Robert Vasiliu și Bogdan Niculescu, administratorul Rosal Grup. Aceștia pot fi încă unii dintre interpușii grupării Ciancimino în România! Istoria grupării Ciancimino în România este veche de cel puțin 15 ani. Ancheta de anul trecut a Chesturii de la Roma demonstrează însă negru pe alb ceea ce se știa doar la nivel informativ: depozitul ecologic de la Glina aparține lui Massimo Ciancimino, lider mafiot cercetat pentru spălarea unor sume imense de bani provenite din activitatea de tip mafiot a tatălui sau, Don Vito Ciancimino.

Documentele procuraturii italiene demonstrează legătura directă a liderului mafiot Massimo Ciancimino, fiul celebrului Don Vito Ciancimino, cu depozitul ecologic de la Glina. În ultimii doi ani, operatorul gropii de gunoi de la Glina, compania Ecorec, controlată de Mafia italiană, a încercat prin 9 cereri diferite să redeschidă în mod mascat activitatea de depozitare, invocând că intenționeză să presteze activități de reciclare a deșeurilor pe o platformă de sortare. Autoritățile de mediu, deși au fost supuse unui lobby agresiv, au respins cererile Ecorec.

Astfel, conform noilor documente, italienii au schimbat strategia: compania Mafiei, Ecorec, a semnat un contract de închiriere pe o bucată din groapa de gunoi de la Glina cu societatea Solid Waste Operation SRL, deținută de Blue Planet Services și Robert Vasiliu, dar controlată de Bogdan Niculescu, administratorul Rosal, care, asemănător, a demarat autorizarea aceleiași stații de sortare a deșeurilor, invocând că va opera în cadrul gropii de gunoi Glina. Documentele din contractul de închiriere semnat între Ecorec si Solid Waste arată clar ca scopul înțelegerii scrise vizează exploatarea stației de sortare la Glina, cea a cărei autorizate a fost refuzată de 9 ori.

Informațiile din piața de salubritate arată că Robert Vasiliu este un personaj din anturajul lui Bogdan Niculescu, administratorul companiei de salubritate Rosal și persoana care asigură interfața acestuia în diverse activități ilegale.

Interesante sunt însă mișcările de lobby pe care noul “proprietar” al gropii de gunoi de la Glina și al stației de sortare, SRL-ul Solid Waste le face în fața autorităților. Se știe legătura pe care Bogdan Niculescu și Robert Vasiliu o au consolidată în cadrul județului Prahova ca urmare a contractului de colectare deținut în acest județ și faptul că utilizează și cumpără influența deverselor personaje din Prahova care le deschid calea spre promovarea și autorizarea societății Solid Waste Operation, în colaborare cu societatea Mafiei italiene, Ecorec, la stația de sortare de la Glina.

Unul dintre specialiștii Agenției pentru protecția Mediului care a primit ca temă găsirea unei soluții legale privind autorizarea stației de sortare deținută de Mafia italiană în România la Glina este Elena Mehedințu. Angajata ANPM a inițiat deja discuțiile cu noul operator, Solid Waste Operation. Ulterior, dosarul firmei în cauză a ajuns tot la pixul doamnei Mehedințu care, întâmplător sau nu, a fost numită recent director la APM Ilfov de către Florin Gîrbacea, șeful agenției de mediu la nivel național, iar agenția de la Ilfov este tocmai instituția care se ocupă efectiv cu procedura de autorizare.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *