Stiri Ultima Ora!

Claudiu Năsui: ‘În Ministerul Economiei avem spor la plata datoriilor statului către firme cărora li s-au promis bani în anii trecuţi’

Ministrul Economiei, Claudiu Năsui, a anunţat joi că ministerul pe care îl conduce plăteşte datoriile statului către firme cărora li s-au promis bani în anii trecuţi, iar câteva exemple sunt programul Start-up Nation sau Măsura 2.

“Pentru Start-up Nation datoriile datează din 2018. La începutul anului aveam 873 de milioane de lei de plată. Am reuşit să prindem în bugetul pe anul acesta 642 de milioane de lei pentru plata datoriilor. Şi în doar o singură lună, de când avem şi buget pe anul 2021 şi s-a înfiinţat oficial ministerul, am reuşit să plătim aproape 150 de milioane de lei. Banii vor ajunge într-un ritm bun la beneficiari. Din păcate nici aceştia nu sunt suficienţi, dar mai încercăm să găsim la rectificare alţi bani”, a scris, joi, ministrul Economiei, Claudiu Năsui, într-o postare pe Facebook, potrivit news.ro.

Ministrul Economiei a anunţat pe 2 aprilie că a demarat plăţile pentru programul Start-Up Nation, ediţia 2018, într-o săptămână fiind plătite 422 de deconturi, în valoare totală de 82,1 milioane lei.

Ministrul a spus că Măsura 2 – Granturi pentru capital de lucru – este una dintre cele mai grele provocări a ministerului. “Am găsit măsura cu finanţare europeană de 265 de milioane de euro, dar cu un OUG dat în 18 noiembrie 2020 care promitea 765 de milioane de euro. Deci 500 de milioane de euro din bani europeni în plus pe care nu-i aveam şi nu-i avem nici acum. Cu toate acestea am deblocat măsura şi până la 1 mai vom avea deja plăţi efectuate efective de 467 de milioane de euro, adică aproape dublu bugetului initial. Mai avem o parte din suma lipsă de acoperit, dar alături de ministrul fondurilor europene, Cristian Ghinea, facem eforturi consistente, şi lucrăm în fiecare zi să găsim o soluţie agreată de Comisia europeană pentru a putea aduce cât mai rapid şi restul de finanţare”, a explicat Năsui.

În ceea ce priveşte Măsura 3 – Granturi pentru investiţii – ministrul Economiei afirmă că aceasta va fi reluată de îndată ce va avea finanţare pentru ea. “Pentru procesul deja început, suspiciunile de fraudă au fost confirmate şi de DNA care a început deja urmărirea penală in rem. Acum aşteptăm programarea React EU pentru a semna contractul cu Ministerul Fondurilor Europene prin care ea să poată fi finanţată”, a completat Năsui.

Ministrul a precizat că încearcă să acopere cât se poate de repede tot ce a promis statul român în trecut pe hârtie.

Sursa Stiripesurse.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *