Stiri Ultima Ora!

CIRC pe piața asigurărilor. COTAR anunță proteste de stradă acuzând Euroins că NU își respectă obligațiile

Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (COTAR) va organiza un protest de amploare, pentru a atrage atenția autorităților statului asupra nerespectării prevederilor legale de către compania de asigurări Euroins, anunță un comunicat, conform Mediafax.

Citește și: Andrei Caramitru, propunere INCENDIARĂ: toți pensionarii cu venituri peste 1200 de lei să fie obligați să plătească asigurări de sănătate

„Guvernul României și ASF trebuie să ne protejeze de numeroasele derapaje existente pe piața asigurărilor RCA din România, cauzate de încălcări grave ale legii de societatea Euroins, care au creat prejudicii unui număr considerabil de transportatori, păgubiți în accidente rutiere. Atragem atenția tuturor autorităților cărora legea le recunoaște atribuții de control și supraveghere – Guvern, Parlament, ASF – că situația existentă în prezent impune luarea unor măsuri urgente și efective, apte să remedieze derapajele existente în piață. Acestea trebuie să includă declanșarea unei anchete cu privire la modul de îndeplinire al obligațiilor de către personalul ASF însărcinat cu supravegherea pieței de asigurări și demiterea persoanelor care au girat aceste practici ilicite prin atitudinea lor pasivă. În caz contrar, practicile ilicite și rămase nesancționate ale Euroins vor conduce la crearea unor blocaje cu efecte devastatoare pentru piețele de transport și de asigurări RCA din România, care se vor răsfrânge inclusiv asupra situației consumatorilor și a siguranței pe drumurile publice”, spun transportatorii.

COTAR spune că practicile ilicite reclamate afectează deja mii de persoane, întrucât efectele negative ale acestora nu se răsfrâng doar asupra transportatorilor, ci și asupra celorlalte categorii de persoane păgubite. „Gravitatea situației este cu atât mai evidentă în condițiile în care Euroins, care deține peste 30% din piața RCA la nivel național și un număr de aproximativ două milioane de asigurați RCA, nu este singura societate de asigurări care săvârșește astfel de abuzuri”.

Confederația spune că în luna noiembrie 2019, în spațiul public au apărut două note interne ale Euroins, prin care acest asigurător a dat instrucțiuni angajaților săi sp gestioneze dosarele de daună – create ca urmare a evenimentelor survenite în trafic -, într-o manieră care încalcă flagrant dispozițiile legislației în domeniu, respectiv Legea nr. 132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terţilor prin accidente de vehicule şi tramvaie și Norma ASF nr. 20/2017 privind asigurările auto din România. „Aceste instrucțiuni au fost, ulterior, puse în aplicare, personalul Euroins adoptând o conduită abuzivă și profund prejudiciabilă persoanelor păgubite, manifestată, între altele, prin refuzul de a efectua constatarea daunelor în condițiile legii, diminuarea nejustificată a despăgubirilor, prin aplicarea unor criterii și modalități de calcul arbitrare și contrare legii și refuzul de înregistra cereri de despagubire”.

COTAR mai reclamă faptul că Euroins pretinde că despăgubirile sunt ajustate „astfel încât să corespundă nivelului mediu de trai din România”. Așa cum transportatorii, obligați prin lege să încheie contracte de asigurare RCA, au obligația de a achita prețul integral al poliței, la fel și asigurătorul are obligația de a achita cuantumul integral al despăgubirilor, astfel cum sunt stabilite prin lege, nu în funcție de criterii imaginate de acesta.

În noiembrie, după apariția documentelor menționate mai sus, reprezentanții Euroins au transmis că firma își va continua să își îndeplinească obligațiile legale față de clienții RCA și că documentele interne publicate în presă au fost folosite într-un context manipulativ. “În legătură cu informaţiile vehiculate în unele canale media în data de 27 noiembrie, Euroins Romania Asigurare-Reasigurare SA confirmă că va continua să îşi îndeplinească obligaţiile legale faţă de clienţii RCA prin asigurarea unui flux complet, pe întreg teritoriul României. Documentele interne publicate sunt versiuni preliminarii, incomplete, şi au fost folosite între-un context manipulativ”, a comunicat compania de asigurări.

Sursa Stiripesurse.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *