Stiri Ultima Ora!

BREAKING ÎCCJ vine cu primele INFORMAȚII după VERIFICĂRI la sânge la cnetrul de interceptări din SRI

Instanța supremă a publicat primul raport în urma verificărilor efectuate la Centrul Național de Interceptări a Comunicațiilor (CNIC) din cadrul SRI, conform documentului „comunicațiile sunt interceptate în condițiile și limitele cuprinse în actul de autorizare”, conform Mediafax.

https://www.stiripesurse.ro/record-dupa-ce-a-revoltat-profesorii-guvernul-orban-isi-pune-si-elevii-in-cap-somatie-pentru-schimbarea-structurii-anului-scolar

„Comunicațiile sunt interceptate în condițiile și limitele cuprinse în actul de autorizare, astfel cum acestea au fost introduse în aplicațiile informatice de către autoritatea judiciară, căreia îi revine competență exclusivă de punere în aplicare a măsurilor de supraveghere; datele se stochează pe serverul general în formă criptată, pentru o perioada de timp, sunt expediate, în sistem complet automatizat, organului judiciar beneficiar, apoi sunt distruse automat. Tehnic, nu există posibilitatea înregistrării peste durata mandatului emis de judecător pentru că sistemul se închide automat la împlinirea termenului limită dispuse prin actul de autorizare”, arată concluziile verificărilor făcute de Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ).

Potrivit sursei citate, procesele tehnice de interceptare a comunicațiilor sunt realizate în centrele operatorilor de telecomunicații, iar conținutul comunicațiilor interceptate este transferat în mod complet automatizat către sistemul de stocare administrat de CNIC, fără vreo intervenție umană din partea personalului SRI.

În cadrul documentului citat, instața supremă a stabilit și mai multe recomandări. Între acestea se numără acordarea unei atenții deosebite atâta pregătirii profesionale a personalului specializat din cadrul celor trei mari parchete (DIICOT, DNA și PG), cât și procedurilor operaționale menite a limita pe cât posibil erorile umane ce pot surveni în gestionarea aplicației.

„Efectuarea unei auditari periodice a modului în care sunt respectate instrumentele automatizate de limitare a greșelilor/derapajelor ce pot surveni în procesul de exploatare a aplicației infomatice. Menținerea unor înalte standarde de securitate infomatica la nivelul CNIC, inclusiv prin efectuarea unor operațiuni de audidare internă permanentă a sistemului. Evaluarea permanentă a modului de funcționare a compartimentelor specialziate prin raportare la cele mai înalte standarde de rigoare impuse de exploatarea aplicației informatice”, sunt alte trei recomandări făcute de Înalta Curte de Casație și Justiție.

Documentuol este semnat de președintele ICCJ, judecătoarea Corina Corbu.

Sursa Stiripesurse.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *