Stiri Ultima Ora!

Alţi patru elevi de gimnaziu, puşi sub acuzare pentru complicitate în cazul profesorului asasinat în apropiere de Paris

Patru elevi de gimnaziu au fost puşi miercuri sub acuzare în ancheta asupra asasinării profesorului Samuel Paty, decapitat pe 16 octombrie în apropiere de Paris după ce le prezentase elevilor săi caricaturi cu profetul Mahomed. Cei patru se adaugă altor doi colegi ai lor deja inculpaţi pentru “complicitate la asasinat terorist”, la scurt timp după fapte, potrivit unei surse judiciare, informează joi AFP, potrivit AGERPRES.

Trei dintre aceşti minori, cu vârste cuprinse între 13 şi 14 ani, sunt urmăriţi pentru “complicitate la asasinat terorist”, suspectaţi că au indicat victima atacatorului cecen rus radicalizat Abdulah Anzorov, în faţa gimnaziului lor din Conflans-Sainte-Honorine.

Al patrulea adolescent inculpat pentru “denunţare calomnioasă” este fiica lui Brahim Chnina, unul dintre părinţii elevului aflat la originea campaniei online împotriva lui Paty. Brahim Chnina este la rândul său inculpat şi închis.

Cei patru adolescenţi au fost plasaţi în arest, în noaptea de luni spre marţi, la cererea judecătorilor de instrucţie pentru antiterorism ai Tribunalului din Paris, însărcinat cu ancheta. Toţi au fost eliberaţi sub control judiciar după ce au fost puşi sub acuzare.

Aceste noi inculpări cresc la 14 numărul de persoane urmărite în acest dosar.

Primii doi elevi de gimnaziu de 14 şi 15 ani au fost puşi sub acuzare pentru “complicitate la asasinat terorist” pe 21 octombrie, acuzaţi că l-au indicat pe profesor atacatorului în schimbul unei sume între “300 şi 500 de euro”, a indicat procurorul antiterorist Jean-François Ricard.

Citește și: Prințul Carl Philip al Suediei și prințesa Sofia, depistați pozitiv cu virsul SARS-CoV-2

Brahim Chnina, părintele elevului la originea campaniei de denigrare a profesorului pe reţelele sociale, şi un militant islamist care l-a susţinut, Abdelhakim Sefrioui, sunt de asemenea urmăriţi pentru “complicitate”. Ei îl acuzaseră pe profesor de “discriminare” faţă de elevii musulmani, potrivit relatării fiicei lui Chnina, elevă a lui Paty.

Aceasta din urmă nu a asistat la cursul profesorului Paty asupra libertăţii de expresie în timpul căruia au fost prezentate caricaturile cu Mahomed, pe 6 octombrie. Tatăl şi fiica s-au dus să depună plângere la comisariat împotriva lui Paty pe 7 octombrie.

Samuel Paty, profesor de istorie-geografie, 47 de ani, a fost decapitat pe 16 octombrie la ieşirea din şcoală de către Anzorov, un refugiat de 18 ani. Radicalizat de mai multe luni, potrivit familiei lui, însă necunoscut serviciilor de informaţii, Anzorov a fost ucis de poliţie la scurt timp după crima sa.

Sursa Stiripesurse.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *