Social

Covasna: Insule plutitoare pentru curățarea lacurilor

Delta Dunării ne învaţă să curăţăm apa natural. Specialiştii creează insule plutitoare artificiale după modelul celor făcute de natură în Deltă. În Covasna, apa din 3 lacuri va fi filtrată şi purificată natural cu ajutorul unor insule artificiale. Dacă proiectul se va dovedi eficient, va fi extins inclusiv în unele staţii de epurare a apelor uzate.

16 Iulie 2021, 20:50 |

O constructie din paleți de lemn, anvelope și stuf a devenit o insulă artificială plutitoare – o invenţie care poate curăţa şi regenera natural apa lacurilor şi râurilor. Invenția este inspirată de natură, care adună diverse resturi în plauri, insule plutitoare care se integrează perfect în ecosisem.

Specialiştii Centrului de Cercetări Subacvatice din Covasna folosesc plauri artificiali pe trei lacuri din judet. Insulele plutitoare sunt benefice, inclusiv pentru pești.

Proiectul plaurilor artificiali este susținut de Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului. Exstă planuri pentru a extinde proiectul la nivel național.

Plaurii artificiali ar putea fi folosiţi şi pentru apele din statiile de epurare.

Primii plauri artificiali au fost amplasaţi deja pe lacurile Reci, Pădureni şi Racoşul de Sus din județul Covasna.

Împletitura de rizomi de stuf, rădacini de plante acvatice și resturi organice se dezvoltă şi extrage din apă nutrienți dăunători pentru faună și floră, ajutand astfel la purificarea lacului.

Sursa: TVR1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *