Politic

Ministrul Ioan Marcel Boloș anunță zero decomitere, 1 miliard euro solicitați la rambursare, aproape 500 milioane euro realizați în avans 

Minissterul Fondurilor Europene anunță evitarea riscurilor de decomitere. Ioan Marcel Boloș a arătat că „Începând cu data de 4 noiembrie 2019, riscul decomiterii de fonduri a fost eliminat la nivelul tuturor Programelor Operaționale.  Mai mult decât atât, valoarea declarațiilor de cheltuieli pe care le-am transmis către Autoritatea de Certificare și Plată din Ministerul Finanțelor Publice a depășit cu peste 467 milioane euro ținta de dezangajare pentru Programele finanțate din Politica de Coeziune și pentru Programul Operațional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate. Astfel, valoarea declarațiilor de cheltuieli pe care le-am asigurat și transmis Ministerului Finanțelor Publice de la începutul lunii noiembrie până la sfârșitul acestui an a fost fost de 1,02 miliarde euro”, a declarat ministrul Ioan Marcel Boloș.

Ministrul Fondurilor Europene a reamintit că România avea, la 31 octombrie 2019, risc de decomitere în principal pentru PO Capital Uman, PO Regional, PO Capacitate Administrativă și PO Ajutorarea Persoanelor Defavorizate.

Valorile declarațiilor de cheltuieli transmise de Autoritățile de Management către Ministerul Finanțelor Publice în perioada noiembrie – decembrie 2019 au fost:

    • Programul Operațional Infrastructură Mare  258,6 mil. euro

    • Programul Operațional Capital Uman  177,5 mil. euro

    • Programul Operațional Competitivitate 70,2 mil. euro

    • Programul Operațional Asistență Tehnică  15,7 mil. euro

    • Programul Operațional Regional 395 mil. euro

    • Programul Operațional Capacitate Administrativă  32 mil. euro

    • Programul Operațional Asistență Dezavantajați 56,8 mil. euro

În prezent, rata de absorbție a României este 36% raportat la media UE, care este de 39%. Totodată, valoarea sumelor primite de România de la Comisia Europeană este de peste 11 miliarde euro.

Sursa Antena3.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *