Politic

Ce i-ar fi spus Emil Constantinescu unui fost ambasador SUA la București: “Românii nu sunt ca negroteii voștri din sud. N‑o să vină ca să primească băuturi gratis”

Fostul ambasador al SUA în România din perioada 1994-1997, Alfred H. Moses, face o serie de dezvăluiri surprinzătoare din culisele pregătirii vizitei președintelui Bill Clinton la București. Moses dezvăluie un dialog nefericit pe care l-ar fi avut cu președintele de atunci Emil Constantinescu și cu consiliera prezidențială a acestuia, răposata Zoe Petre. 

„La sfârșitul lui iunie [1997] am început să ne pregătim pentru vizita președintelui Clinton [la București]. Casa Albă a aprobat programul pe care l‑am propus, inclusiv discursul președintelui în Piața Universității. […] Președintele Clinton avea să vorbească de pe o platformă amplasată în piață. Pentru a ne asigura că vom avea suficient public cu ocazia discursului, am aranjat ca o formație muzicală să cânte în piață cu câteva ore înainte ca președintele să ia cuvântul. Compania Xerox avea să distribuie 20.000 de fluturași care să îndemne oamenii să participe și am aranjat ca Pepsi și Coca‑Cola să distribuie gratis băuturi. Când i‑am menționat acest lucru președintelui Constantinescu, acesta a fost șocat și i‑au scăpat niște vorbe: «Românii nu sunt ca negroteii voștri din sud. N‑o să vină ca să primească băuturi gratis.» Zoe Petre a mers chiar mai departe de atât, exprimându‑și îngrijorarea că dacă oferim băuturi gratis și «distracție», aveam să atragem «mulți țigani». În România nu se auzise încă de corectitudine politică.”

CItatul a fost prezentat pe Facebook de criticiul literat Mihai Iovănel și face parte din volumul “Jurnal de București. Drumul României de la întuneric la lumină“, de Alfred H. Moses, apărut și în limba română, la Editura Art. Pentru conformitate, am verificat și versiunea în limba engleză a volumului, iar citarea este autentică. 

În vârstă de 90 de ani, Alfred Moses a fost consilier al președintelui american Jimmy Carter, iar ulterior, a fost numit de Bill Clinton, ambasador în România. În 2002 a fost decorat de președintele Ion Iliescu.

Sursa Antena3.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *