Politic

Acordul de Parteneriat 2021-2027 între România și Comisia Europeană a fost semnat. Ciucă: Este un acord în valoare de 31 de miliarde de euro. Ferreira: Investițiile europene trebuie să ajungă mai aproape de oameni

05 Octombrie 2022, 09:11 (actualizat 05 Octombrie 2022, 20:21) Știrile TVR |

    Ciucă: Acordul de Parteneriat reprezintă un pas important în dezvoltarea unor proiecte care corespund atât obiectivelor de politici europene cât şi naționale

Premierul Nicolae Ciucă, la Alba Iulia:  Acordul de Parteneriat cu UE pentru perioada 2021-2027, pe care tocmai ce l-am semnat, reprezintă un pas important în dezvoltarea unor proiecte care corespund atât obiectivelor de politici europene cât şi naționale. Sunt avute în vedere soluționarea provocărilor curente cu care ne confruntăm pe scema ecpomică geopolitică și socială (…) Acest nou parteneriat aduce aduce un program de aproximativ 45 miliarde de euro din care aprox 31 sunt fonduri UE iar 14 sunt fonduri naționale. Banii vor fi alocați pentru a dezvolta infrastructura din Transport, din domeniul Sănătății, al dezvoltării durabile, al dezvoltării inteligente și digitalizare, programele de educație, locuri de muncă, incluziune și demnitate socială.

Premierul a evidenţiat modul de cooperare cu Comisia Europeană, la nivelul autorităţilor locale şi naţionale, menţionând că Alba Iulia s-a modernizat cu cele 300 milioane de euro de la Uniunea Europenă, investiţi pentru “a pune în valoare tot ceea ce reprezintă istoria locului, istoria naţională”.

    Ferreira: investițiile europene trebuie să ajungă mai aproape de oameni

Elisa Ferreira, comisarul european pentru coeziune și reforme a declarat la rândul său că vremea vorbelor a apus și a sosit vremea faptelor.

“Abordarea diferenţelor dintre Bucureşti-Ilfov şi alte regiuni din România, precum şi dintre marile oraşe şi zonele învecinate va contribui la creşterea competitivităţii ţării, deoarece în acest fel nu va fi lăsată în urmă o parte importantă din populaţie şi din teritoriu. Aşa că acest lucru va creşte, per ansamblu, performanţele ţării şi competitivitatea ei, valorificându-i întregul potenţial. Aceasta este ambiţia noastră şi scopul efortului nostru comun. (…) Împreună, vom construi o Românie mai modernă. Planurile sunt bune, iar acum e timpul pentru acţiune”, a spus Elisa Ferreira.

Comisarul a salutat decizia de descentralizare a implementării investițiilor: România este o țara cu o diversitate foarte mare, o țară mare, iar investițiile europene trebuie să ajungă mai aproape de oameni și să răspundă nevoilor locale.

    Boloş: Acordul de parteneriat cu CE – de importanţă crucială; marchează descentralizarea, autonomia financiară, sprijin celor săraci

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, a afirmat, miercuri, că Acordul de Parteneriat 2021-2027 dintre Comisia Europeană şi România este un document de o importanţă crucială pentru ţara noastră, menţionând în acest sens valoarea fondurilor europene de 45 miliarde euro şi amploarea programelor de investiţii pe care Guvernul le va implementa.

După doi ani de discuţii, clarificări şi observaţii cu Comisia Europeană, punem piatra de temelie a marelui program de investiţii a României, care urmează a fi dezvoltat prin politica de coeziune. Acest mare document strategic al României, acordul de parteneriat, îl vom lăsa aici, la Muzeul Cetăţii Alba Iulia, pentru a sta martor peste timp că şi urmaşii celor care au participat la lucrările Marii Adunări Naţionale a României continuă cu acelaşi devotament naţional procesul de consolidare al României moderne şi prospere“, a afirmat Boloş, după semnarea documentului.

El a spus că fondurile europene nu lasă pe nimeni în urmă.

Acordul de Parteneriat dintre Comisia Europeană și România vizează 8 programe regionale și 9 programe naționale, pentru asigurarea de servicii medicale și sociale, creșterea accesului la educaţie şi dezvoltarea unui sistem de transport sigur și ecologic.

Elisa Ferreira, comisarul european pentru coeziune și reforme este în România pentru două zile. Ea s-a întâlnit, la Alba Iulia, cu premierul Nicolae Ciucă dar și cu ministrul Investițiilor și proiectelor europene, Marcel-Ioan Boloș.

La evenimentul de semnare a acordului de parteneriat sunt prezenți președinții de Consiliu Județean din Alba, Mureș, Sibiu, Brașov, Covasna, Harghita, dar și primarii tuturor municipiilor și orașelor din Alba și primarii comunelor mai apropiate de Alba Iulia.

Joi comisarul european pentru coeziune și reforme va merge la Petroșani și Petrila, unde va vizita mina din Petrila și școala primară și secundară locală.

Tot joi, are programată o întâlnire cu studenți, antreprenori, mineri și reprezentanți ai ONG-urilor. Principala temă de discuţie va fi găsirea de soluţii pentru sprijinirea celor defavorizaţi.

“În această după-amiază, împreună cu domnul ministru Boloş, vom avea o întâlnire cu doamna comisar pentru Coeziune şi Reforme, Elisa Ferreira. Întâlnirea va avea loc la Alba Iulia. În cadrul întâlnirii vom semna un nou acord de parteneriat cu Uniunea Europeană. Practic, prin acest nou acord vom concretiza încă o oportunitate pentru ceea ce înseamnă finanţarea proiectelor de infrastructură de transport, din domeniul sănătăţii, din domeniul digitalizării, dar şi din domeniul programelor de educaţie, a celor de ocupare a forţei de muncă, de incluziune şi demnitate socială”, a spus premierul, în debutul şedinţei de guvern.

Discutăm despre un acord în valoare de 31 de miliarde de euro şi aici trebuie să fim cât se poate de clari: este vorba de faptul că avem 30 de miliarde alocaţi prin PNRR, alte 31 de miliarde prin fondurile de coeziune. Trebuie să facem tot ceea ce ne stă în putinţă astfel încât aceşti bani să fie folosiţi eficient, astfel încât aceşti bani să fie folosiţi cu înţelepciune şi viziune pentru a putea să modernizăm şi să transformăm tot ceea ce este cuprins în programele noastre, asumate atât la nivelul Guvernului, dar şi cele agreate cu Uniunea Europeană”, a mai spus Nicolae Ciucă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *