Externe

Zeci de morți și răniți la înmormântarea lui Soleimani. Televiziunile transmit imagini cu oameni care se calcă în picioare – Imagini șocante!

Potrivit unor informații difuzate de televiziunea de stat și citate de The Guardian, există cel puțin 35 de morți și alți 48 de răniți în busculada produsă.

Iranienii au umplut străzile din orașul natal al Suleimani, așa cum s-a întâmplat și în Bagdad, Teheran, Qom, Mashhad sau Ahvaz în ultimele zile, pentru a-și lua rămas bun de la comandantul forței de operațiuni externe a Gărzilor Revoluționare, ucis de americani.

În imaginile transmise de televiziunea de stat se pot vedea cum oamenii căzuți la pământ sunt resuscitați de echipajele de salvare, în timp ce alții sunt abandonați printre manifestanți, după ce au pierdut lupta cu viața.

După reuniunile de duminică de la Ahvaz (sud-vest) şi Mashhad (nord-est), iranienii au mărşăluit în masă la Teheran luni, declarată zi de comemorare, pentru a-i aduce un omagiu lui Qassem Soleimani, figură carismatică şi extrem de populară în Iran, ucis vineri alături de locotenentul său irakian şi de alte opt persoane în apropiere de aeroportul din Bagdad.

Mulţimea adunată pe o vreme geroasă a fost vizibil mai diversă decât adunările obişnuite strânse la apelul puterii.

Estimată la “câteva milioane” de persoane de către televiziunea de stat iraniană, mulţimea a alternat momente de reculegere şi de tristeţe cu momente în care şi-a exprimat furia strigând ‘Moarte Americii’ şi ‘Moarte Israelului’.

Qassem Soleimani, şeful Forţei Quds, unitatea de elită însărcinată cu operaţiunile externe ale Gardienilor Revoluţiei, era arhitectul strategiei Iranului în Orientul Mijlociu. El a fost ucis vineri într-un atac cu dronă american în faţa aeroportului din Bagdad.

De atunci, principalii lideri civili, religioşi şi militari iranieni anunţă o “răzbunare” teribilă, în timp ce apelurile în vederea “detensionării” se amplifică în întreaga lume, din temerea că ar putea izbucni un nou mare război în Orientul Mijlociu. 

[embedded content]

[embedded content]

Sursa Antena3.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *