Externe

Șefa Comisiei Europene trage un semnal de alarmă! Țara care va fi cea mai afectată de Brexit

Ursula von der Leyen a făcut această afirmaţie la o conferinţă de presă cu prim-ministrul Leo Varadkar în contextul în care protestele fermierilor împotriva preţului cărnii de vită a blocat traficul rutier la o oră de vârf.

Leo Varadkar i-a mulţumit şefei CE pentru solidaritatea pe care executivul UE a arătat-o faţă de Irlanda în timpul negocierilor pentru Brexit, care a asigurat faptul “că nu va exista o frontieră dură pe insula Irlanda”.

Irlanda de Nord urmează să părăsească Uniunea Europeană pe 31 ianuarie împreună cu restul Regatului Unit, în timp ce Republica Irlanda va rămâne membră UE. Negocierile dintre cele două părţi au fost obstrucţionate deseori de discuţiile privind modul în care poate fi asigurat faptul că nu vor fi reintroduse controale la frontieră pe insula Irlanda după decenii de coexistenţă paşnică în UE.

Varadkar a sus că Irlanda va fi “cu siguranţă în echipa UE” în următoarea fază a negocierii acordului comercial între blocul comunitar şi Marea Britanie, după ieşirea Londrei din UE pe 31 ianuarie.

“Vreau să o asigur pe preşedinta von der Leyen că Irlanda, în pofida relaţiei noastre unice cu Regatul Unit, va fi cu siguranţă în echipa UE – parte a celor 27 în aceste negocieri – la fel cum cei 27 au fost atât de mult de partea noastră în prima fază a acestor convorbiri”, a adăugat el.

El a vorbit anterior şi despre negocierile în curs privind viitorul Cadru Financiar Multianual, care acoperă perioada 2021-2027. Statele membre sunt împărţite între cele care doresc o reducere a cheltuielilor şi cele care se tem pentru pierderea unor subvenţii importante.

“Vreau să dau asigurări că Politica Agricolă Comună (PAC) este finanţată adecvat, ceea ce este cu adevărat important pentru fermieri şi comunităţile rurale”, a afirmat Varadkar într-un comunicat. Rezultatul negocierilor comerciale cu Marea Britanie i-ar putea afecta sever pe fermierii britanici.

“Indiferent cu ce probleme ne confruntăm în acest moment în industria noastră a cărnii, va fi mult, mult mai rău dacă crescătorii noştri de vită şi industria noastră a cărnii nu au acces pe piaţa britanică din 2021”, a avertizat Varadkar.

Prim-ministrul iralandez a afirmat că Brexit-ul, noul Pact ecologic european şi PAC vor fi în prim-planul întâlnirii sale cu Ursula von der Leyen, care a inclus un dineu la Dublin Castle.

El a spus anterior în cursul zilei de miercuri că va încerca să obţină finanţare pentru Irlanda de Nord şi comitatele de la frontieră, care se anticipează că vor fi cele mai afectate de Brexit.

“Voi depune o cerere pentru un miliard de euro în cadrul programului Peace Plus pentru Irlanda de Nord şi comitatele de la frontieră şi o voi informa pe Von der Leyen privind deblocarea activităţii Stormont şi restaurarea împărţirii puterii”, a afirmat el.

Parlamentul din Irlanda de Nord şi-a reluat sâmbătă activitatea, după un impas de trei ani.

Ursula von der Leyen efectuează prima vizită în această ţară după ce şi-a preluat postul de şefă a executivului comunitar, notează DPA

 

Sursa Antena3.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *