Externe

Dispută între ministrul de Externe al Ungariei şi ambasadorul României la Budapesta

Marius Lazurca i-a luat apărarea deputatei ungare Timea Szabo, membră a formaţiunii Dialog pentru Ungaria (centru-stânga, opoziţie), care ar fi fost ameninţată după un discurs în Parlamenul de la Budapesta în care criticase trimiterea de către Guvernul de la Budapesta de echipamente medicale de protecţie comunităţilor maghiare din Transilvania deşi în Ungaria materialele de acest tip sunt insuficiente.

În acest context, ambasadorul României la Budapesta, Marius Lazurca, i-ar fi luat apărarea deputatei ungare Timea Szabo într-o discuţie privată cu alţi ambasadori desfăşurată pe un grup privat al unei reţele de socializare online, informează site-ul de ştiri Index.hu.

“Probabil că mai jos de atât nu se poate: ambasadorul român a apărat-o pe Timea Szabo”, a reacţionat ministrul ungar de Externe, Peter Szijjaro. “În opinia deputatei Timea Szabo, este o problemă că maghiarii din Transilvania şi din Ţinutul Secuiesc au primit măşti şi alte echipamente de protecţie din partea patriei-mamă. Iar ambasadorului României îi place să există partide în Parlamentul Ungariei care gândesc aşa. Este şocantă isteria mincinoasă evidentă a ambasadorului român, dar este și mai rușinos că opoziția din Ungaria și ambasadorul român au ajuns pe o platformă comună împotriva maghiarilor din afara granițelor. (…) Maghiarii din afara frontierelor sunt parte a națiunii ungare, astfel că îi vom ajuta și în viitor aşa cum am făcut-o și până acum”, a subliniat Peter Szijjarto.

Marius Lazurca i-a trimis o scrisoare deputatei ungare, în care exprimă solidaritatea cu aceasta, conform site-ului Index.hu.

(sursa: Mediafax)

Sursa Antena3.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *