Externe

Cine era generalul iranian Qassem Soleimani, ucis de un raid aerian american în Irak

Şef al Forței Quds al Gardienilor Revoluției, responsabil cu operațiunile externe ale Republicii Islamice, generalul Soleimani juca un rol-cheie în negocierile politice pentru formarea unui guvern în Irak, unde țara sa intenționează să-și păstreze o influență dominantă, scrie Adevarul.ro.

Acest bărbat în vârstă de 63 de ani a devenit în ultimii ani o adevărată stea în Iran, cu mulți adepți pe contul lui de Instagram. După ce a rămas în spatele scenei zeci de ani, Soleimani a început să iasă în față odată cu începutul războiului din Siria în 2011, după ce Iranul a început să ofere sprijin valoros regimului președintelui sirian Bachar al Assad.

În autobiografia sa, el a scris că s-a născut la Rabor, un oraș din estul Iranului, iar la 13 ani a plecat în localitățile vecine pentru a munci să plătească datoria tatălui său. Când a căzut regimul, în 1979, Soleimani s-a alăturat ayatollahului Ruhollah Khomeini și Gărzilor Revoluției. În următorii doi ani, el a fost trimis în războiul contra Irakului, remarcându-se prin numeroase misiuni de recunoaștere în spatele liniilor inamice și fiind numit șef de brigadă.

A fost rănit și a pierdut mulți oameni, dar a și intrat în contact cu numeroși militari străini. Iranienii l-au putut vedea în fotografii pe câmpul de luptă, în documentare, în filme de animație. Într-un Iran lovit de criză economică și supus la presiuni din partea SUA, inclusiv din cauza programului său nuclear, iranienii au ajuns să-l vadă ca pe un om providențial pe scena politică internă, scrie AFP.

Omul cheie din Irak Pentru admiratorii, dar și pentru criticii săi, Soleimani, care a jucat un rol important în lupta împotriva forțelor jihadiste, era omul-cheie al influenței iraniene în Orientul Mijlociu, cel care a sporit prezența diplomatică a țării sale, inclusiv în Irak și Siria, două țări în care Statele Unite sunt angajate militar.

Sursa Antena3.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *