Stiri Ultima Ora!

Vladimir Putin, despre otrăvirea lui Aleksei Navalnîi: ‘Nu înseamnă că trebuie deschisă de fiecare dată o anchetă penală’

Preşedintele rus Vladimir Putin a afirmat că nu vede motive pentru declanşarea unei anchete în Rusia asupra otrăvirii principalului opozant rus Aleksei Navalnîi, victimă a unui atac prezumat cu un agent neurotoxic în vară, relatează AFP, potrivit AGERPRES.

“Dacă o persoană a fost foarte aproape de moarte, asta nu înseamnă că trebuie deschisă de fiecare dată o anchetă penală”, a declarat Putin, cu prilejul reuniunii de joi a Consiliului consultativ pentru drepturile omului de pe lângă Kremlin, a cărei stenogramă completă a fost făcută publică vineri.

La sfârşitul lui august, opozantului şi militantului rus anti-corupţie Aleksei Navalnîi i s-a făcut rău în timpul unui zbor în Siberia. După două zile de spitalizare, la presiunea apropiaţilor săi, Rusia a permis spitalizarea sa de urgenţă în Germania.

Citește și: Traian Berbeacenu, anunț de ultimă oră! Decizia cu privire la carantinarea Capitalei

Potrivit concluziilor a trei laboratoare europene, printre care unul francez şi unul german, care au fost confirmate de Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC), Navalnîi a fost otrăvit cu un agent neurotoxic din grupa Noviciok, o substanţă concepută de specialişti sovietici în scopuri militare.

Aflat încă în convalescenţă în Germania, opozantul l-a acuzat pe preşedintele rus Vladimir Putin că s-ar afla în spatele otrăvirii sale, acuzaţii respinse de Moscova.

Diplomaţia rusă i-a acuzat în mai multe rânduri pe europeni că nu vor să transmită Rusiei datele medicale ale lui Navalnîi, denunţând refuzul lor de a coopera în acest caz.

“Parchetul general rus a cerut în mai multe rânduri colegilor săi (europeni – n.r.) să trimită cel puţin o concluzie oficială scrisă după expertiza lor”, a reamintit Putin.

“Experţii noştri sunt gata să se deplaseze în străinătate – în Franţa, în Germania (…) la aceşti experţi care afirmă că au descoperit substanţe toxice militare”, a dat el asigurări.

“Dar nimeni nu ne invită (…) şi nu ni se transmit nici date oficiale, nici materiale biologice”, a continuat Vladimir Putin.

Citește și: Noi vești importante! Cu cât ar trebui să crească, până la urmă, alocațiile începând cu noul an

Potrivit liderului de la Kremlin, Rusia “va ancheta cu plăcere asupra acestui caz şi o va face minuţios”.

“Arătaţi-ne unde este acest Noviciok!”, a spus preşedintele rus. “Dar nimeni nu ne dă nimic (…) asta este problema”, a subliniat el.

În trecut, autorităţile ruse fie au respins că otrăvirea a avut loc, fie au acuzat serviciile secrete occidentale, pe apropiaţii lui Navalnîi sau opozanţii înşişi că ar fi autorii, notează AFP.

Sursa Stiripesurse.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *