Stiri Ultima Ora!

ULTIMA ORĂ SCANDALUL dintre Ungaria și România denegerează: Președintele maghiar i-a scris lui Klaus Iohannis și i-a cerut să ia măsuri

Preşedintele ungar, Janos Ader, i-a trimis vineri o scrisoare omologului român, Klaus Iohannis, cerându-i să ia măsuri, în baza obligaţiilor asumate prin acorduri de mediu bilaterale şi internaţionale, împotriva poluărilor repetate dinspre România ale cursurilor de apă din Ungaria, transmite agenţia MTI.

În scrisoare, Ader afirmă că sectorul ungar al râului Someş a fost poluat recent cu metale grele provenite de la mine abandonate din nordul României.

Citește și: Garda de Mediu îi caută pe cei care au agresat mai mulți pui de urs!

Potrivit MTI, autorităţile ungare au fost alertate joi în legătură cu poluarea de pe Someş.

În scrisoare, Janos Ader afirmă că nivelurile concentraţiilor de zinc, cupru şi cadmiu sunt încă ‘peste cele acceptabile’.

Citește și: Marian Ceaușescu l-a întâmpinat pe Ioan Niculae la sosirea pe aeroport! ‘Pușcăriașule, să stai acolo până îmi văd eu ceafa!’

Deşi nu se cunoaşte deocamdată impactul pe care poluarea actuală îl va avea asupra calităţii apei, a florei şi faunei râului, ‘ne confruntăm cu a nenumărata situaţie de poluare a apei dinspre România’, mai spune preşedintele Ungariei, menţionând că dezastre similare s-au mai produs în anii 2000, 2013 şi 2018, când reziduuri toxice de la mine abandonate din România au ajuns în cursuri de apă din Ungaria.

‘Sunt convins că trebuie să rezolvăm fără întârziere această situaţie periculoasă’, declară Janos Ader, arătând că ecosistemele râurilor din Ungaria au fost ‘extrem de fragile de la deversarea devastatoare de cianuri din anul 2000’.

Citește și: Peste 33.000 de români au fost prinși de Poliție, fără mască de protecție! Bilanț făcut public de MAI

‘Obligaţii reciproc convenite’ în baza acordurilor internaţionale oferă căi legale ‘de a lua o poziţie fermă contra poluatorilor’ şi de a preveni daune suplimentare pentru mediu, mai spune Ader în scrisoarea sa.

Sursa Stiripesurse.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *