Stiri Ultima Ora!

SCANDAL la Londra! Un diplomat britanic acuză că Boris Johnson nu le spune adevărul cetăţenilor: ‘Brexitul ar putea genera haos’

Guvernul Boris Johnson nu le spune cetăţenilor britanici adevărul despre retragerea Marii Britanii din Uniunea Europeană, afirmă Ivan Rogers, fost ambasador britanic la Bruxelles, avertizând că Brexitul ar putea genera “haos”. Guvernul Boris Johnson nu le spune adevărul cetăţenilor, afirmă Ivan Rogers, citat de publicaţiile Die Welt şi Le Figaro, potrivit Mediafax.ro.

“Europa nu a văzut încă adevăratul haos generat de Brexit”, adaugă diplomatul britanic, avertizând că la finalul perioadei de tranziţie, care expiră pe 31 decembrie 2020, există riscul producerii unui “Brexit dur”.

“Mulţi politicieni din zona de dreapta a Partidului Conservator vor în continuare un Brexit fără acord, o ieşire la sfârşitul anului 2020 fără niciun acord privind viitoarele relaţii”, atrage atenţia Ivan Rogers.

Vezi si: Ministrul Ion Ștefan: M-am pus la dispoziția DNA. Renunț la imunitate .

Marea Britanie, membră a comunităţii europene din ianuarie 1973, se va retrage oficial din Uniunea Europeană pe 31 ianuarie 2020, la ora locală 23.00 (1 februarie, 0.00, ora Bruxellesului). Va urma o perioadă de tranziţie, până pe 31 decembrie 2020, în care Marea Britanie va continua să aplice reglementările europene.

Irlanda de Nord va continua să aibă statut special şi după perioada de tranziţie, rămânând în uniunea vamală UE până când va fi stabilit un alt statut, prin negocierile referitoare la relaţiile post-Brexit. Premierul britanic, Boris Johnson, speră să obţină până la sfârşitul acestui an un acord comercial care să reglementeze relaţiile Marii Britanii cu Uniunea Europeană după Brexit. Un reprezentant al Comisiei Europene a semnalat că Uniunea Europeană probabil nu va avea timp să finalizeze până la sfârşitul anului negocierile cu Marea Britanie privind relaţiile post-Brexit. Eric Mamer, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, a declarat că negocierile vor putea începe abia în martie, astfel că nu se pot finaliza până la expirarea perioadei de tranziţie post-Brexit, valabilă până pe 31 decembrie 2020.

Sursa Stiripesurse.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *