Stiri Ultima Ora!

SCANDAL în SUA. Senatorul Ted Cruz surprins în stațiunea mexicană de lux Cancun, în timp ce Texas-ul este sub zăpezi la temperaturi groaznice

Senatorul republican din Texas, Ted Cruz, a fost joi în centrul atenției presei pentru că a zburat în stațiunea mexicană Cancun, când statul său se afla paralizat de un val de frig fără precedent și mortal, potrivit AFP.

Senatorul a plecat împreună cu familia cu avionul spre Cancun miercuri, abandonându-și electoratul în mijlocul unei crize fără precedent.
Controversa a început atunci când au circulat fotografii care îl arătau pe aeroportul din Houston și într-un avion către celebra destinație turistică tropicală, situată în Peninsula Mexicana Yucatan.

Într-o declarație, senatorul a explicat că, deoarece școala a fost anulată pentru o săptămână, fiicele sale și-au exprimat dorința de a călători cu prietenii.

„Dorind să fiu un tată bun, am zburat cu ei ieri seară și voi fi acasă după-amiază”, a scris el.

„Sunt, ca și echipa mea, în contact permanent cu oficialii locali pentru a determina ce s-a întâmplat în Texas”, a continuat el, referindu-se la întreruperile de curent care au lovit statul.

Celui căruia i se pusese odinioară porecla batjocoritoare de „Lyin Ted” („Ted cel mincinos”) de către Donald Trump, i s-a dat repede o nouă poreclă pe Twitter: „Flyin’ Ted” („Ted cel care zboară”).

Luni, într-un interviu la radio, Cruz i-a avertizat pe locuitori cu privire la starea meteorologică gravă, subliniind că ar putea provoca multe victime.

“Nu riscați. Asigurați-vă că familia dvs. este în siguranță, nu părăsiți casa și îngrijiți-vă copiii”, a spus el.

Aproape 700.000 de case și companii au rămas fără electricitate joi dimineață în Texas, unde temperaturile polare au provocat o creștere dramatică a consumului de energie electrică.

În Statele Unite, furtuna a luat viața a cel puțin 30 de persoane.

Candidat în timpul primarelor republicane la Casa Albă în 2016, Ted Cruz este citat în mod regulat ca posibil candidat al „Marelui Vechi Partid” în 2024.

Valul de frig neobişnuit care a provocat în Statele Unite moartea a cel puţin 21 de persoane şi pene majore de curent în Texas a relansat discuţiile ştiinţifice cu privire la posibilitatea ca schimbările climatice să se afle în spatele frontului de aer rece de săptămâna aceasta, relatează Reuters miercuri.

Din punct de vedere istoric, temperaturile deosebit de scăzute au fost menţinute de obicei în Arctica de un curent de aer cu deplasare rapida (jet stream) care înconjoară regiunea polară. De fapt, alături de fenomenul de rotire a planetei, diferenţa dintre valorile de temperatură şi de presiune atmosferică între Arctica şi latitudinile inferioare este cea care determină curenţii de aer, sau vânturile.

Însă, în contextul în care Arctica s-a încălzit de peste două ori mai rapid decât media la nivel global în ultimele trei decenii, această diferenţă poate fi mai puţin pronunţată, a explicat Paul Beckwith, cercetător în domeniul climei din Ottawa, Canada. Acest lucru ar putea determina încetinirea şi abaterea curentului jet stream polar, astfel încât acesta ajunge să conducă mai mult aer cald spre pol şi mai mult aer rece spre sud, a spus el.

„Ceea ce vedem anul acesta este un exemplu extrem a ceea ce se întâmplă atunci când jgheabul curentului jet stream înaintează foarte mult spre sud”, a precizat Beckwith. „Cred că este un caz elocvent”, a adăugat acesta. Dar „s-ar putea să dureze ceva timp pentru ca ştiinţa să ajungă din urmă şi să identifice toate detaliile” pentru a demonstra acest lucru.

Sursa Stiripesurse.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *