Stiri Ultima Ora!

Raed Arafat anticipează o creştere a cazurilor de COVID-19 după deschiderea şcolilor: ‘Există un risc’, dar ‘sunt puţine ţări care au ţinut şcolile închise’

Şeful DSU, Raed Arafat, a declarat , vineri seară, că, cel mai probabil, un impact asupra pandemiei de coronavirus va apărea după deschiderea şcolilor începând de luni, însă acest lucru se va vedea abia după 14 zile. Arafat a adăugat că există un risc de creştere a cazurilor de COVID-19, dar dacă toate regulile vor fi respectate, situaţie poate fi ţinută sub control.

”Un impact probabil o să apară, o să vedem cum sunt următoarele 14 zile. Aţi văzut că sunt puţine ţări care au ţinut şcolile închise. În acelaşi timp, noi suntem într-un scenariu acum şi trebuie să subliniez că scenariile folosite de unu la sută şi trei la sută în şcoli, dacă informaţia mea este corectă, este posibil să includă şi focarele la aceste scenarii. Adică noi când vom face schimbarea, trebuie să verificăm şi la CNCCI, eu ştiu că sunt incluse şi focarele aşa că nu va fi o schimbare radicală”, a declarat Raed Arafat la Digi24, vineri seara.

Şeful DSU a mai precizat că dacă situaţia nu va putea fi ţinută sub control, atunci ”se pot adopta alte măsuri”. Până atunci, însă, autorităţile locale decid cum vor funcţiona şcolile.

”Există un risc, fără nicio discuţie, de creştere. În acelaşi timp, dacă respectăm toate regulile şi dacă respectăm scenariile, noi sperăm să ţinem situaţia sub control. Dacă vedem că situaţia nu poate fi ţinută sub control, dacă vedem că există o creştere a numărului de cazuri, atunci se pot adopta alte măsuri. Din cauza avem scenariile. Acest lucru permite să fie un control, iar decizia este una locală, care se ia la nivelul judeţului, la nivelul localităţii, împreună cu şcoala. Nu e o decizie care este la nivel naţional pentru că este imposibil să luăm decizii la nivel naţional pentru fiecare şcoală, în ce scenariu intră şi din ce scenariu iese”, a mai declarat Arafat.

Sursa Stiripesurse.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *