Stiri Ultima Ora!

Controversatul Roman Polanski conduce în topul nominalizărilor la premiile César 2020

Filmul “An Officer And A Spy” al controversatului regizor Roman Polanski conduce, cu 12 selecții, în topul nominalizărilor la cea de-a 45-a gală a premiilor César, considerate Oscarurile industriei cinematografice franceze, potrivit Variety.

În topul nominalizărilor, anunțate miercuri dimineață, la Paris, urmează, cu 11, filmul regizat de Ladj Ly “Les Misérables” și “La Belle Epoque”, de Nicolas Bedos.

“J’Accuse/ An Officer And A Spy” a primit, printre altele, nominalizări la premiile César pentru cel mai bun film, cel mai bun regizor și cel mai bun rol principal masculin (Jean Dujardin). Lansarea celei mai recente pelicule semnate de Roman Polanski, la sfârșitul anului trecut, a avut loc la numai câteva zile după ce cineastul, în vârstă de 86 de ani, a fost acuzat de franțuzoaica Valentine Monnier că a violat-o în 1975, când ea avea 18 ani. Regizorul a negat acuzațiile prin intermediul avocatului său. Pe de altă parte, Polanski a pledat vinovat în 1977, în SUA, când a fost acuzat de relații sexuale cu o minoră. La momentul respectiv, adolescenta Samantha Greimer, în vârstă de 13 ani, l-a acuzat că a îmbătat-o și a drogat-o. În pofida problemelor personale ale lui Polanski, “An Officer And A Spy” a avut premiera la Festivalul de la Veneția 2019, unde a primit marele premiu al juriului. În noiembrie, a debutat pe primul loc în box office-ul din Franța.

În 2017, Académie des Arts et Techniques du Cinéma, care decernează premiile César, a stârnit controverse după ce l-a numit pe Polanski președinte al galei din acel an. În cele din urmă, cineastul a ales să renunțe la acel rol onorific.

În ceea ce privește “Les Misérables”, de Ladj Ly, nominalizat la trofeul Oscar pentru cel mai bun film internațional anul acesta, acesta concurează pentru premii César în 11 categorii, inclusiv pentru cel mai bun lungmetraj, cel mai bun regizor și cea mai bună peliculă de debut. “Les Misérables” a avut premiera la Festivalul de la Cannes 2019, unde a primit premiul juriului.

Mai multe pelicule regizate de femei au fost nominalizate la premiile César anul acesta, printre care “Portrait de la Jeune Fille en Feu/ Portrait Of A Lady On Fire”, de Céline Sciamma, și “Atlantics”, de Mati Diop.

În afară de filmele regizate de Polanski, Ly, Bedos, Sciamma, au mai fost nominalizate la premiul César pentru cel mai bun lungmetraj “Grace a Dieu”, de François Ozon, “Hors Normes”, de Eric Toledano și Olivier Nakache, și “Roubaix, une lumière”, de Arnaud Desplechin.

Aceleași filme au fost nominalizate la premiul César pentru cel mai bun regizor.

La premiul César pentru cel mai bun film străin au fost nominalizate “Parasite”, de Bong Joon-Ho, “Dolor y Gloria/ Pain And Glory”, de Pedro Almodovar, “Joker”, de Todd Phillips, “Once Upon A Time In Hollywood”, de Quentin Tarantino, “Le Jeune Ahmed”, de Jean-Pierre și Luc Dardenne, “Lola vers la mer”, de Laurent Micheli, și “The Traitor”, de Marco Bellocchio.

Lista completă a nominalizărilor va fi disponibilă pe site-ul Académie des Arts et Techniques du Cinéma.

Gala premiilor César 2020 va avea loc pe 28 februarie, la Teatrul Pleyel din Paris. Anul acesta, gala va fi prezidată de actrița franceză Sandrine Kiberlain.

Anul trecut, drama “Jusqu’à la garde”, de Xavier Legrand, un lungmetraj șocant despre violența conjugală, a primit premiul César pentru cel mai bun film.

Sursa Stiripesurse.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *