Stiri Ultima Ora!

A fost descoperită o nouă formă de auroră boreală: Ce nume i-au dat cercetătorii

O nouă formă de auroră boreală, care a fost numită ”dune”, a fost descoperită de pasionaţi finlandezi, alături de oameni de ştiinţă, a anunţat miercuri Institutul finlandez de meteorologie din cadrul Universităţii din Helsinki, citat de agenţia Xinhua.

Noua formă a luminilor nordului a fost descoperită pentru prima dată în 2018, în fotografii surprinse de pasionaţi care colaborau cu institutul de meteorologie. Ei au numit această formă ”dune” datorită asemănării cu dunele de nisip de pe o plajă. Culoarea lor este verde. Mai multe apariţii ale fenomenului au fost surprinse ulterior şi de camerele de observare, informează agerpres.ro.

Citește și: Nume grele!Fostul șef de cabinet al premierului Adrian Năstase, Remus Truică , așa-zisul prinț Paul Al României, avocatul Robert Roșu și afaceristul Dan Andronic, implicați într-un dosar readus la lumină de DNA

Cel mai probabil, dunele sunt valuri de atomi de oxigen aflate la o înălţime de aproximativ o sută de kilometri, care fac să strălucească un flux de particule de la soare, potrivit institutului.

Într-un studiu recent, a fost analizată în sens invers apariţia unei dune, până la punctul de origine, un ”canal de undă”, creat mezosferă, un strat al atmosferei, şi în limita sa, numită mezopauză, un strat atmosferic de tranziţie între mezosferă şi termosferă.

Citește și: Cutremur in Parlament! PSD si UDMR au pornit atacul

Potrivit studiului, noua formă de auroră boreală va face posibilă o nouă modalitate de analizare a condiţiilor din atmosfera superioară.

Minna Palmroth, cadru didactic la Universitatea din Helsinki, a descris miercuri rezultatele cercetărilor asupra dunelor, pe care le-a numit ”o descoperire uluitoare”, deoarece reprezintă un mecanism de interacţiune care nu a mai fost observat anterior, între ionosferă şi mezosferă.

Citește și: Opinie: Pentru ce a fost atacat Tudor Gheorghe?

Palmroth a menţionat într-un comunicat de presă al universităţii că regiunea cuprinsă între 80 şi 120 de kilometri deasupra suprafeţei terestre este una dintre ”zonele cel mai puţin cercetate ale Pământului”, deoarece reprezintă o provocatoare pentru instrumentele de măsurare.

Sursa Stiripesurse.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *