Social

Restricţiile la graniţe impuse de unele state au mers ”prea departe”, atenţionează un comisar european

Comisia Europeană a făcut apel marţi la şase state membre să relaxeze restricţiile impuse în mod unilateral la frontiere în vederea combaterii COVID-19, în încercarea de a ajunge la o abordare coordonată mai puţin restrictivă în ce priveşte circulaţia bunurilor şi persoanelor în blocul Celor 27, relatează Reuters, preluată de Agerpres.

23 Februarie 2021, 17:06 |

Comisia Europeană

Belgia, Danemarca, Finlanda, Germania, Suedia şi Ungaria au zece zile să justifice restricţiile care au mers “prea departe”, a afirmat comisarul pentru justiţie Didier Reynders.

“Întoarcerea la o abordare coordonată a tuturor măsurilor luate în ce priveşte libera circulaţie a persoanelor şi bunurilor în Uniunea Europeană reprezintă o necesitate”, a subliniat oficialul european.

În lipsa unei abordări coordonate a tuturor celor 27, “riscăm divizări şi perturbarea liberei circulaţii, precum şi a lanţurilor de aprovizionare, ceea ce am putut vedea şi în ultimele săptămâni”, a spus un purtător de cuvânt al Comisiei.

În ce-l priveşte, ministrul german pentru Europa, Michael Roth, a luat apărarea deciziei ţării sale de a impune restricţii la graniţe, pe fondul raportării apariţiei în state învecinate a unor noi tulpini de coronavirus considerate mai contagioase.

“Aceste măsuri creează evident presiuni masive în regiunile de graniţă, asupra lucrătorilor transfrontalieri şi a transportului de bunuri şi pieţei unice, dar protejarea cetăţenilor noştri este primordială”, a declarat ministrul german, înaintea discuţiilor cu omologii săi europeni.

Acesta a menţionat, potrivit dpa, că situaţia de la graniţele ţării sale cu Republica Cehă şi cu Austria s-a calmat semnificativ după ce au avut loc consultări şi a dat asigurări că toate măsurile luate de Germania au respectat reglementările acordului de la Schengen.

“Mai întâi, vreau să resping acuzaţia că nu am respectat legislaţia UE. (…) Le-am explicat clar partenerilor noştri că dorim să eliminăm acest regim de control la graniţe cât mai curând posibil”, a mai spus Roth, potrivit dpa.

Sursa: TVR1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *