Social

De la presă la voluntariat în colțurile de lume lovite de calamități, de războaie și de urgențe medicale

A redactat și prezentat știri la un post local de radio. A continuat să lucreze cu mass media ca responsabil de comunicare la Centrul Diecezan Caritas Iași. Aici a învățat să coordoneze echipe pentru situații de urgență și calamități naturale. Alături de alți voluntari, Mihaela Condac a ridicat case pentru cei afectați de inundațiile din 2005, din județele Bacău, Galați și Vrancea.

30 Noiembrie 2020, 11:35 (actualizat 30 Noiembrie 2020, 11:43) |

Cei de la Caritas Austria, cu care a lucrat în acest prim proiect de intervenție, i-au propus să facă parte din echipa lor. A urmat prima misiune internațională, cea din India, după ce țara fusese lovită de tsunami, la Crăciunul din 2004.

Acolo au intervenit cu programe de reconstrucție, reabilitare și dezvoltare comunitară.

În Liban, Mihaela Condac a participat la proiecte de reconstrucție după război, iar în Serbia și Bosnia a fost persoană-suport pentru evaluare, organizare în teren, distribuții de bunuri, programe de reconstrucție, programe agricole și de reducere a riscului de dezastre.

O nouă provocare a venit odată cu criza refugiaților care debarcau în insulele din Grecia. Atunci a organizat echipele de voluntari care ofereau asistență refugiaților.

Cea mai recentă misiune de voluntariat a fost în Kenya, de unde a revenit nu demult. Aproape un an a trăit printre oamenii din Deșertul Chalbi, acolo unde apa este un lux. A împărțit alimente, dar și măști în pandemie și a încercat să schimbe mentalități, implicând tinerii în construirea unei sere de legume.

Mihaela Condac știe că, atunci când se întâmplă o catastrofă undeva în lume, poate fi solicitată să facă parte dintr-o echipă Caritas cu specialiști internaționali trimiși în zonă. Este pregătită pentru noi experiențe pentru că păstrează în suflet povața părinților ei.

Sursa: TVR1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *