Monden

Regizoarea Carmen Lidia Vidu, premiată cu Female Award la festivalul independent Days|Filmfest! de la Karlsruhe

​Regizoarea Carmen Lidia Vidu a câștigat Premiul Female Award pentru “My Romanian Diary” oferit de orașul Karlsruhe în cadrul festivalului independent Days|Filmfest! Independent Days International Filmfestival este unul dintre cele mai importante festivaluri din Europa pentru realizatorii de filme independente și face parte din Asociația Festivalurilor Europene.

Decernarea premiilor:

Trailer My Romanian Diary:


Festivaluri

“My Romanian Diary” a fost selectat în această perioadă la alte două festivaluri majore ale Europei:

  • în septembrie la FILMFEST DRESDEN. Festivalul a fost fondat în 1989 înainte de reunificarea Germaniei și este, de asemenea, unul dintre cele mai bine cotate festivaluri de scurtmetraj din Europa.
  • în noiembrie, scurtmetrajul documentar-animat “My Romanian Diary” este în selecția oficială a festivalului INTERFILM BERLIN, unul dintre cele mai importante festivaluri de film de scurtmetraj din Europa.

Synopsis “My Romanian Diary”

Daniela Török ne împărtășește experiența trăită la Revoluția Română, ne vorbește despre discriminarea sexuală, despre abuzul emoțional și psihologic, despre relația cu părinții, cu sportul și cu munca ei.

Daniela scoate la lumină aspecte mai întunecate ale lumii în care trăiește, animalele ucise pe șosele, lipsa de siguranță pe care femeile o experimentează zi de zi doar mergând pe stradă, nesiguranța financiară, lipsa perspectivei omului adult.

Blog: https://myromaniandiary.tumblr.com

Carmen Lidia Vidu – scenariul și regia
Daniela Török – actriță
Gabriela Schinderman – cartoonist
Cristina Baciu – editare și animație
Valerie Renay – muzica originalaă
Andrea Wolfer, Cristi Vicol – traducători
Producție 100% independentă

Proiectul documentar “Jurnal de România” vorbește despre istoria cu i mic.

Povestea noastră contează.

Oamenii își ignoră, își uită istoria personală și o trăiesc pe cea “oficială”.

Pericolul vanității ne pândește și ne duce la izolare.

Nu mai ascultăm decât părerile care le confirmă pe ale noastre.

Prin proiectul documentar “Jurnal de România” mă întreb: cum ne raportăm la istorie?

Unde sunt poveștile așa numiților „oameni obișnuiți”, care se dovedesc adesea ca fiind mai degrabă extraordinari?

Unde sunt amintirile personale, subiective care alcătuiesc textura fină a unei vieți, fie ea mai bine sau mai puțin bine trăită?

Proiectul “Jurnal de România” se bazează pe interviuri cu actorii ale căror opinii nefiltrate, fie ele personale, civice sau sociale sunt mixate pentru a oferi „fotografia mai mare” a unui eveniment istoric sau a unui oraș. Spectacolul multimedia da spectatorilor ocazia de a pune laolaltă un puzzle puternic și foarte uman. Istoria e văzută din prisma biografiilor personale.

Cercetarea, imaginea și sunetele alcătuiesc universul multimedia care completează poveștile actorilor.

În acest moment, proiectul cuprinde patru spectacole de teatru, două scurtmetraje și o expoziție.

Carmen Lidia Vidu, teatru și film documentar

Carmen Lidia Vidu are 40 ani, s-a născut în 1980, la Arad și este regizoare de teatru și de film documentar. A devenit cunoscută ca cel mai important regizor de teatru multimedia din România și cel mai tânăr regizor care a montat pe scena Teatrului Național din București.

Din 2017 este directorul multimedia al Festivalului George Enescu. Producțiile “Oedipe” și “Femeia fără umbră” realizate alături de dirijorul Vladimir Jurowski s-au bucurat de aprecieri internaționale.

Interesată și permeabilă la contextul local cu diferitele lui aspecte, Carmen Lidia Vidu creează piese (spectacole sau instalații) care răspund unor teme de actualitate ale societății, dincolo de tendințele de suprafață.

În ultimii ani spectacolele ei (“O poveste despre Maria Tănase”, “Eu. O casă de păpuși”, “Jurnal de România”) au fost jucate în America, Austria, Germania, Belgia și la cele mai importante festivaluri din România.

Proiectul “Jurnal de România” a câștigat numeroase premii internaționale pentru cele două scurtmetraje documentare și a reprezentat România la Viena, Jena, Ulm și la Europalia în Belgia.

Din 2006 este regizoarea galelor Astra Film Festival din Sibiu, iar colaborarea cu acest festival a dus la realizarea unui scurtmetraj documentar animat premiat cu Gopo în 2015.

Spectacolele de la Constanța și de la Timișoara precum și cele două scurtmetraje sunt realizate în exclusivitate cu femei. Carmen Lidia Vidu se declară a fi o feministă, o activistă în această direcție prin teatrul și filmul pe care le produce și le realizează.

În 2009 este invitată ca vorbitor la TEDxBucharest, câștigă marele premiu în Ljubljana cu spectacolul [o stație…], iar în 2015 primește Premiul de Excelență pentru Artă Dramatică oferit de Primăria Arad.

Carmen Lidia Vidu a reușit întotdeauna să-și urmeze drumul personal. Vocea ei poate fi auzită astăzi în unele dintre cele mai relevante contexte culturale din țară.

Sursa: HotNews

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *