Economic

Salariul minim pe economie creşte cu 3%. La final de lună, majorarea le aduce angajaţilor 70 de lei, brut

70 de lei în plus la final de lună, brut, nu net. Atât primesc în plus angajaţii plătiţi cu salariul minim pe economie începând cu această lună, adică o creştere de 3%. Peste rata inflaţiei în 2020 şi peste estimarea de rată de inflaţie în 2021, a spus premierul Florin Cîţu. Din cei 5 milioane de angajaţi din România, 1,3 milioane sunt plătiţi cu salariul minim şi vor primi această creştere.

 

Alin Stancu este bucătar de trei ani la actualul loc de muncă. El spune că această creştere nu îl ajută cu nimic şi că spera la mai mult, dar pentru că perioada de criză i-a încurcat socotelile, e bine-venit orice ban în plus.

 

„70 lei pentru mine n-ar fi nici transportul până la muncă. Ar fi undeva la jumătate. Perioada foarte grea. Am rămas cu rate în urmă. O să-i dau tot la rate, că n-am la ce. Ce să fac cu 70 de lei? E foarte puţin”, se plânge Alin.

 

Nu e la fel şi pentru angajatori. Ionuţ Melintescu este director de restaurant şi spune că este încă o lovitură din partea autorităţilor, mai ales pentru HoReCa, sector care abia mai respiră din cauza crizei.

 

„Ce putem să spunem decât că mai primim una. Chiar dacă pare o sumă modică, dacă înmulţeşti această valoare cu un număr considerabil de oameni, 300, 400, 500 oameni, câţi aveam noi la un moment dat, se adună o sumă destul de mare. După ce că suntem loviţi din toate părţile, acum ne mai lovim şi de majorarea asta. Funcţionăm cu 10% din ei să zic aşa, iar restul au trebuit să se reprofileze. Că nu ai cum să supravieţuieşti o lună de zile din şomaj tehnic”, comentează Ionuţ Melintescu.

Salariul minim pe economie:

  • România: 457 de euro brut/lună
  • Danemarca: 2.100 euro brut/lună
  • Luxembrug: 2.100 euro brut/lună
  • Austria: 2.000 de euro brut/lună
  • Suedia: 1.850 de euro brut/lună
  • Media UE: 1.100 euro brut/lună

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

Sursa Mediafax.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *